Следващите телефони Huawei може да са оборудвани и с най-добрите в бизнеса в близкото бъдеще - Qualcomm. Американската компания за чипове е кандидатствала за лиценз за работа с китайския техногигант.

Това е добра новина за Huawei, която бе под ударите на американски санкции постоянно в последните близо 2 години. САЩ твърдят, че 5G оборудването на Huawei, което бе най-популярната опция по света за въвеждане на новото поколение мобилни мрежи, може да бъде достъпно от китайските власти. Компанията загуби множество договори за 5G оборудване по света. 

А нови забрани блокираха възможността на компанията да произвежда собствените си чипове от серията Kirin. Под въпрос бе какви процесори ще ползват следващите смартфони на компанията, нещо, което може да навреди дори на огромната им и растяща популярност в Китай.

Intel, AMD, Samsung Display и Sony получиха разрешение да правят бизнес с Huawei. Над 300 са компаниите, кандидаствали за лиценза, около 100-тина вече са го получили. Основното условие е да не се ползват за 5G бизнеса на компанията, който е отделен от останалите.

От тук следва логичният въпрос дали Google ще получи разрешение - и те са сред кандидатите за лиценз. Това би означавало компанията отново да разполага с Google Services, пакета от услуги на американската компания, който е ключово допълнение към повечето Android смартфони. Загубата на достъпа до Google Maps, Gmail, Docs и много други удари продажбите на Huawei извън Китай.