Ден преди да получи позитивен тест за COVID-19, министър-председателят Бойко Борисов подписа ключова декларация чрез видеоконферентна връзка с държавния секретар на САЩ Майк Помпео. 

Тя предвижда присъединяването на България към инициативата на американците за "Чиста мрежа", което предвижда да се осигури "чиста пътека" за телекомуникациите в бъдеще, които изключват компании под подчинението на Китайската комунистическа партия. 

До момента всички български оператори работят с компоненти на китайския техногигант Huawei.

Какво е "Чиста мрежа"?

Това е планът на американското правителство за ограничаване на Huawei, ZTE и други китайски компании в създаването на следващите поколения комуникационни мрежи, и ключовата 5G технология.

Представен от държавният секретар Майк Помпео и поддържан от президента Доналд Тръмп, той предвижда всички държави и компании, участващи в него, да се стремят към това да пазят кабелите, приложенията, интернет провайдърите, облачните услуги.

На сайта на Държавния департамент, американското външно министерство, изрично се дават за пример китайските компании Huawei и ZTE. В последната година Huawei загуби много клиенти, като същевременно остана най-големият производител на 5G техника в света. Санкциите на САЩ срещу Китай и компанията в частност обаче особено ощетиха потребителският им бизнес на Запад.

Сред присъединилите се към документа, който не е правно обвързващ, са държави като Полша, Япония, Кипър, Австрия, Албания, Косово.

Декларацията предвижда и "чисти телекоми", сред които основни групи като Telefonica, T-Mobile, Telenor, Rakuten, One, Bell, AT&T, Orange, O2, Verizon и други.

С декларацията за “Чиста мрежа”, ние гледаме към бъдещето. Нашите комуникации трябва да са чисти, защитени, прозрачни, етични, и съобразени с нужните законови норми за защита на личните данни", цитират Борисов и от Държавния департамент.

Как това ще засегне 5G в България?

Заради пандемията, ниския брой устройства, поддържащи 5G у нас, и редица проблеми с освобождаването на спектъра и разрешенията за строителство, у нас 5G се забави. През 2019 г. и трите оператора извършиха серия тестове, но от пролетта на тази година темата не се коментира често.

Друга причина за забавянето вероятно е несигурната ситуация с Huawei. Telenor, A1 и Vivacom ползват оборудване на китайската компания. Vivacom дори има стратегическо партньорство с тях от 2017 г. насам. Ако развият 5G мрежите си с тяхно оборудване, и то се окаже забранено, може да им се наложи тежка работа по смяната му.

И скъпа - което поставя въпроса за това кой ще плати за загубите на телекомите, в случай че държавата забрани ползването на напълно легално производство на световна компания.

Практика в такъв случай е държавата, т.е. данъкоплатците да покрият загубите на телекомите.

Клуб Z потърси и трите български телекома за коментар, но както често се случва с тежки корпоративни политики, засега те не са отговорили на въпросите ни.