Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ден преди да получи позитивен тест за COVID-19, министър-председателят Бойко Борисов подписа ключова декларация чрез видеоконферентна връзка с държавния секретар на САЩ Майк Помпео. 

Тя предвижда присъединяването на България към инициативата на американците за "Чиста мрежа", което предвижда да се осигури "чиста пътека" за телекомуникациите в бъдеще, които изключват компании под подчинението на Китайската комунистическа партия. 

До момента всички български оператори работят с компоненти на китайския техногигант Huawei.

Какво е "Чиста мрежа"?

Това е планът на американското правителство за ограничаване на Huawei, ZTE и други китайски компании в създаването на следващите поколения комуникационни мрежи, и ключовата 5G технология.

Представен от държавният секретар Майк Помпео и поддържан от президента Доналд Тръмп, той предвижда всички държави и компании, участващи в него, да се стремят към това да пазят кабелите, приложенията, интернет провайдърите, облачните услуги.

На сайта на Държавния департамент, американското външно министерство, изрично се дават за пример китайските компании Huawei и ZTE. В последната година Huawei загуби много клиенти, като същевременно остана най-големият производител на 5G техника в света. Санкциите на САЩ срещу Китай и компанията в частност обаче особено ощетиха потребителският им бизнес на Запад.

Сред присъединилите се към документа, който не е правно обвързващ, са държави като Полша, Япония, Кипър, Австрия, Албания, Косово.

Декларацията предвижда и "чисти телекоми", сред които основни групи като Telefonica, T-Mobile, Telenor, Rakuten, One, Bell, AT&T, Orange, O2, Verizon и други.

С декларацията за “Чиста мрежа”, ние гледаме към бъдещето. Нашите комуникации трябва да са чисти, защитени, прозрачни, етични, и съобразени с нужните законови норми за защита на личните данни", цитират Борисов и от Държавния департамент.

Как това ще засегне 5G в България?

Заради пандемията, ниския брой устройства, поддържащи 5G у нас, и редица проблеми с освобождаването на спектъра и разрешенията за строителство, у нас 5G се забави. През 2019 г. и трите оператора извършиха серия тестове, но от пролетта на тази година темата не се коментира често.

Друга причина за забавянето вероятно е несигурната ситуация с Huawei. Telenor, A1 и Vivacom ползват оборудване на китайската компания. Vivacom дори има стратегическо партньорство с тях от 2017 г. насам. Ако развият 5G мрежите си с тяхно оборудване, и то се окаже забранено, може да им се наложи тежка работа по смяната му.

И скъпа - което поставя въпроса за това кой ще плати за загубите на телекомите, в случай че държавата забрани ползването на напълно легално производство на световна компания.

Практика в такъв случай е държавата, т.е. данъкоплатците да покрият загубите на телекомите.

Клуб Z потърси и трите български телекома за коментар, но както често се случва с тежки корпоративни политики, засега те не са отговорили на въпросите ни.

Коментари

Китайският вирус ни стига!

Китайски вирус в съобщенията ще ни дойде в повече. Адмирации за решението на правителството!

Кога този некадърник ше престане да тежкарее?

Глупакът Борисов дори не схваща в какво гротескно положение се намира! Жал ми е за него, но още повече се чувствам неприятно заради неудобното положение, в което ни поставя този банкянски селянин!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.