Смартфоните и таблетите на Huawei може да останат и без актуална версия на операционната система Android. Тази опасност е налице заради изтичането на лиценза, който позволяваше на американските компании да осигуряват актуализации за китайския техногигант, съобщи TechCrunch.

Заради санкциите на САЩ срещу Китай и Huawei в частност, американските компании не могат да доставят технологии на компанията. Поради тази причина новите модели на китайците идват без услугите на Google и са нужни сложни заобиколни методи, дори само за инсталацията на магазина за приложения Play Store.

Временният лиценз обаче осигуряваше възможност поне да бъде актуализирана операционната система Android. Американското министерство на търговията го отпусна, тъй като някои регионални американски телекоми се нуждаеха от него, тъй като използват оборудване на китайската компания.

В добавка беше налице и аргумента, че трябва да се гарантират поне обичайните две години поддръжка за потребителите, които са си закупили устройство на Huawei преди санкциите. Те обаче изтекоха.

Това означава, че не само новите смартфони и таблети на Huawei и дъщерната компания Honor няма да имат Google Services, но и вече няма да бъдат ъпдейтвани веднага към най-новата версия на Android. 

Дали това ще ускори внедряването на собствената операционна система, която Huawei представи частично миналата година, предстои да видим. Едно е сигурно - това значително ще удари пазара на китайците на Запад, а една чисто нова система ще има несравними по сила опоненти в лицето на iOS и Android, с екосистема, развивана над десетилетие.