В тежките условия на пандемия темата за образованието отново излезе на преден план и е още един повод на 1 ноември да си припомним защо преподавателите са най-важните съвременни будители. Ето защо на този светъл и значим български празник най-голямата българска издателска група – „Просвета", в сътрудничество с А1, реши да осигури достъп до електронната образователна платформа е-просвета на онези преподаватели, които подготвят настоящите студенти за отговорността и предизвикателствата на професията „учител".

С писмо до ректорите на 7 водещи университета с педагогически специалности издателството предложи свободен вход на техните преподаватели към хилядите електронни ресурси, разработени в помощ на българските учители и ученици. Свободният достъп се предоставя до края на учебната 2020/2021 г.

Висшите училища, които попадат в кампанията, са СУ „Св. Климент Охридски", ПУ „Паисий Хилендарски", ШУ „Епископ Константин Преславски", ЮЗУ „Неофит Рилски", ВТУ „Св. св. Кирил и Методий", Тракийският университет в Стара Загора и Бургаският свободен университет.

„Вярваме, че е много важно преподавателите в българските университети да се запознаят с модерните дигитални форми на обучение и да ги използват при квалификацията на бъдещите учители. Нашата платформа може да се превърне в ключов инструмент за съвременна и адекватна подготовка на педагогическите специалисти" – казва Владимир Кръстев, изпълнителен директор на „Просвета Либри".

Е-просвета е българска платформа за образователно съдържание, която предоставя съвременни разнообразни форми за обучение на децата и учениците – от детската градина до 12. клас. Освен учебниците на Издателска група „Просвета" по всички предмети и за всички класове платформата предлага и стотици видеоуроци от 1. до 7. клас, както и специални кратки дигитални уроци.

Е-просвета съдържа хиляди разнообразни и качествени образователни ресурси – тестове, 360° VR панорами, филми, звукозаписи и др. Те са разработени по задължителните учебни програми, утвърдени от Министерството на образованието и науката. Това прави платформата подходяща за използване от всички ученици независимо по учебниците на кои издателства работят. Затова е-просвета с право се нарича „Българското електронно училище".