Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Белгийските телекоми Orange и Proximus последваха много други по света и се отказаха от ползването на 5G хардуер на Huawei за новите си мрежи, съобщиха двете компании. 

Оборудването на Huawei досега бе ползвано в 4G мрежите на операторите. То обаче също ще бъде заменено.

Вместо това за обновяване на старите си мрежи и за създаване на новите ще се ползват Nokia и Ericsson - единствените европейски доставчици на 5G хардуер. 

В Белгия има трети голям телеком - Telenet, който още не е обявил чие оборудване ще ползва.

Но в много други държави по света телекомите послушаха американските предупреждения и се отказаха от първоначалните си планове да ползват Huawei. През септември BT във Великобритания предпочете Nokia. През август Индия започна тихо да премахва нейно оборудване от вече съществуващите мрежи и блокира и ZTE за 5G сделки. През юни Канада се отказа от Huawei, а през април - Австралия.

Според някои анализатори притесненията не са свързани толкова с тезата на американците, че така китайската комунистическа партия ще има "задна вратичка" до западния интернет, а по-скоро заради ефекта върху санкциите на САЩ срещу компанията и Китай, които сериозно ограничиха възможностите на Huawei да разработва и произвежда нови компоненти и да участва в международните регулационни органи. В добавка, една евентуална бъдеща забрана на национално ниво ще доведе до сериозни загуби за телекомите, ако вече са построили мрежата си с китайски хардуер.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.