Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Община Балчик е първата в България, която официално забрани изграждането на 5G мрежа. На заседание на местния парламент на 30 септември е бил наложен мораториум от 1 година върху подобни съоръжения, съобщи сайтът "Про нюз Добрич".

Поводът е подписка на 183 местни жители, които не искат мрежата заради опасения за човешкото здраве. Те настояват да се направят изследвания преди въвеждането.

"Трябва да има държавно становище по въпроса и да се обясни какви са ползите от 5G мрежата за населението и икономиката, защото хората са объркани и не знаят на кого да вярват. Ние гледаме трезво на нещата и не вярваме на конспиративни теории.

Смятаме обаче, че трябва да се знае защо тази мрежа е полезна и с какво, за да няма паника. В България обаче няма и опити за подобни изследвания", заявява пред местната медия Марин Попов, представител на местна гражданска инициатива по въпроса.

Някои от съветницити били против. Но в крайна сметка съветът подкрепил гражданското искане. Надеждата е в рамките на тази една година България, или поне Европа да направят нужните изследвания.

Тестове за безопасността на 5G всъщност са правени. Тази година Международната комисия по защита от нейонизираща радиация, ситуирана в Германия, разгледа детайлно рисковете на 5G мрежите и честотите, на които работят, и ги определи като безопасни. Във Великобритания пък местният регулатор Ofcom също проведе свои изследвания във вече създадената 5G мрежа на Острова и също не установи никаква опасност за здравето на хората.

Факт е, че в България и други европейски страни няма широкоразпространени и добре финансирани информационни кампании за новото поколение мрежи. У нас единствено мобилните оператори се опитваха да информират обществото през медиите, и то преди пандемията. След това стана ясно, че COVID-19 ще забави въвеждането на 5G у нас.

Решението на местния парламент в Балчик е резултат от няколко национални подписки срещу 5G. Има и официални запитвания на различни общини дали такива клетки вече са изградени. Кметовете на Русе Пенчо Милков и Сандански Атанас Стоянов питаха мобилните оператори преди няколко месеца за това. А отговорът на операторите за изградена 5G мрежа бе отрицателен. Зам.-председелят на парламента Емил Христов (ГЕРБ) поиска анализи на безопасността на мрежата.

Темата стигна и до Брюксел - евродепутатът Иво Христов (БСП) организира цяла дискусия в Европейския парламент. 

Коментари

Тутраканската селищна система

Враг № 1 на световния империализъм.
 's picture

Бобо

Файф джи

80% дебили в действие, победа за Бабавангелизма, да живее Кочината...
Iliya Popov's picture
Iliya Popov
iliya

Преди стотина години

Преди стотина години "определени" граждани също са протестирали против локомотивите защото при такава висока скорост от 45 км/час пътниците ще се задушават от силния вятър и шум! А сега щом 17% от хората вярват, че земята е плоска, защо да не вярват, че 5G е опасен!
Бял Полуовес Вожд's picture
Бял Полуовес Вожд
Бял Полуовес Вожд

Най-ужасният факт

който не сте и подозирали - 5G мрежите потискат ферментацията на джибрите. Е, как да не гласуваш против тях?
Ки брит's picture
Ки брит
kibrito

:-)))

"...гледаме трезво на нещата и не вярваме на конспиративни теории" . ми напмня за разказа на Чудомир "..не съм от тях как' Сийке, дето се бъркат в хорските работи, ама..." Балчиклии ще спират прогреса...ти да видиш. Ама то, от времето на игото, има една приказка за тамошните хора: "Балчик иши - Каварна сикиши." което ще рече: "Балчи;ката работа е като каварненското еб'не". Къщите в Каварна били на два ката. Долния кат е дюкяна, а в горния е спалнята. Тъкмо легнел каварналията, да уважи жената, и някой вземе та почука на вратата на дюкяна за някоя стока. Вдигне потурите каварналията и слезе да обслужи мющерията. После пак се качи при жената да продължи започнатото, и някой пак почука на вратата на дюкяна... Та за това балчишката работа била като каварненското ..., все такава калпава и недовършена.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.