Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

От 15 септември китайският техногигант Huawei няма да може да произвеждам чиповете Kirin, съобщиха от самата компания.

"Нашите чипове, базирани на изкуствен интелект, също няма да могат да бъдат прозвеждани. Това е огромна загуба за нас", признава Ричард Ю, изпълнителен директор на потребителския бизнес на компанията пред Ройтерс.

Именно чип сериите Kirin SoC (система-на-чип) са "мозъкът" на флагманите на Huawei. По всичко личи, че последният модел с тях ще е Mate 40. Именно Kirin позволи на Huawei да се конкурира със Qualcomm и Apple, които прозвеждат другите най-мощни и популярни процесори на пазара - сериите Snapdragon и A Bionic.

Производството спира заради натиска на САЩ върху доставчиците, което лиши тяхното подразделение HiSilicon от ключови компоненти. През май тази година търговското министерство на САЩ забрани на доставчиците на софтуер и оборудване да работят с китайската компания без предварително одобрение. 

Схемите на HiSilicon се разработват с помощта на софтуер на американски компании като Cadence Design Systems и Synopsys. Самите чипове пък се произвеждат от тайванската компания TSMC, която работи с американско оборудване.

Санкциите срещу Huawei са част от търговската война между Щатите и Китай, която засяга и други компании, но най-сериозно удря техногиганта, който в последните години се разви успешно и извън пределите на Поднебесната империя.

Ключовият въпрос сега е какво ще прави Huawei в следващата година. В момента техните Kirin 990 са "върха на сладоледа", но догодина може да им се наложи да последват останалите производители и да купуват от Qualcomm. Това ще намали значителното им предимство - серията Kirin е разработена за тях, калибрирана за техните нужди и софтуер. 

Коментари

В Т's picture
В Т
ВТ

Истинският проблем на САЩ

..са десетките хиляди китайци, превземащи американските университети. Докато да стигнат на ключови позиции - те са вече американски граждани. И мейджър секюрити брийч.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.