Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Директорски организации в средното образование искат от Министерството на образованието и науката (МОН) да увеличи пет пъти броя на позволените отсъствия от клас по домашни причини. Мотивът - ситуацията с разпространението на COVID-19.

В момента децата имат право на три дни отсъствие. Директорите искат те да станат поне 15, за да може родителите сами да решават да пуснат ли в клас дете с хрема например, без да ангажират личния лекар.

"Това би облекчило сериозно родителите на малките ученици при хрема, леки настинки и слабо неразположение. Би се намалило струпването пред кабинентите на личните лекари в тази сложна ситуация", обяснява Диян Стаматов, директор на 119-то СОУ и председател на работодателска организация на директорите.

Според него притесненията за злоупотреби са излишни - родителите ценят образованието на децата си.

Освен това училищата настояват освобождаването от клас да става с лични електронни декларации от родителите.

До идеята се стигна след препоръка на РЗИ децата със симптоми на грип да не се допускат от родителите в клас, но без алгоритъм как ще се процедира при отсъствие или карантина.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.