Официално стартира Националният конгрес на Демократическата партия в Милуоки, чиято основна мисия е да обедини лявото полукълбо на американската политическа система около номинация, която да се изправи на президентските избори на 3 ноември срещу представителя на Републиканската партия, в случая - действащ президент на страната.

С изключение на непредвидени форсмажорни обстоятелства изборът на демократите ще бъде Джо Байдън. Но няма да ви бъде лесно да научите това, ако тепърва сега се настройвате да следите надпреварата.

Защото основният акцент на първата вечер на конгреса бе зловредната личност на президента Доналд Тръмп.

Внимание бе обърнато върху провала в задържането на пандемията, скандалните изказвания на държавния глава по отношение на антирасистките протести в страната след убийството на Джордж Флойд и неуспехите му в сфери като здравеопазването, международните отношения, глобалното затопляне и други.

В герои на вечерта се превърнаха бившата първа дама Мишел Обама, прогресивният сенатор на Върмонт Бърни Сандърс и бившият губернатор на Охайо (2011-2019 г.) и кандидат-президент на Републиканската партия през 2016 г. Джон Кейсик.

Мишел Обама: Тръмп е грешният президент за нашата страна

В началото на речта си бившата първа дама обясни защо ролята на президента е толкова важна и защо е наложително американските граждани да гласуват на изборите през ноември.

"Всички онези хора, които са жертвали и преодолявали толкова много в своето време, защото са искали нещо повече, нещо по-добро за децата си. Има много красота в тази история. Има и много болка, много борба, несправедливост и работа за вършене. И чрез избора си за президент на тези избори ще решим дали ще уважим тази борба, дали ще преодолеем тази несправедливост и ще свършим тази работа.

Аз съм една от шепата хора, които видяха от първо лице огромната тежест и страхотната сила на президентството. И нека още веднъж ви кажа следното: Работата е тежка. Тя изисква ясна преценка, овладяване на сложни и противоречиви въпроси, отдаденост на фактите и историята, морален компас и способност за изслушване - и трайно убеждение, че всеки един от всичките 330 милиона животи в тази страна има смисъл и стойност. Думите на президента имат силата да движат пазарите. Те могат да започнат войни или да посредничат за мир. Те могат да призоват по-добрите ни ангели или да събудят най-лошите ни инстинкти. Просто не можете да изфалшифицирате пътя си през тази работа. Както вече казах, това да си президент не променя кой сте, тя разкрива кой сте.

Е, президентските избори могат да разкрият и кои сме ние. И преди четири години твърде много хора избраха да повярват, че гласовете им нямат значение. Може би са били ядосани. Може би са мислили, че резултатът няма да бъде близък. Каквато и да е причината, в крайна сметка тези избори изпратиха човек в Овалния кабинет, който загуби националния вот с близо 3 000 000 гласа."

След това тя поименно назова Тръмп и заяви, че не притежава необходимите качества, за да упражнява длъжността си.

"Доналд Тръмп е грешният президент за нашата страна, обяви тя. – Той разполагаше с повече от достатъчно време, за да докаже, че може да свърши работата, но явно тя е отвъд способностите му. Той просто не може да бъде това, от което се нуждаем. Това е положението."

В края на речта Обама призова американските избиратели да гласуват за Джо Байдън, който "знае как да спаси икономиката, да се пребори с пандемията и да води страната ни".

"Ако имаме някаква надежда да сложим край на този хаос, трябва да гласуваме за Джо Байдън, защото животите ни зависят от това. Познавам Джо. Той е наистина добър човек, воден от вярата си. Той бе прекрасен вицепрезидент. Той знае как да спаси икономиката, да се пребори с пандемията и да води страната ни. И той слуша. Той ще каже истината и ще се довери на науките. И ще управлява като човек, водил живот, в който ние можем да се припознаем."

Бърни Сандърс: Авторитаризмът пусна корени в тази страна

Най-запомнящата се реплика на вечерта безспорно принадлежеше на сенатора на Върмонт, който сравни нехайството на римския император Нерон, докато столицата е обхваната в пламъци по време на Големия пожар на Рим през 64 г. сл. Хр., с честите пътувания на президента на САЩ към любимите му голф игрища.

"Този президент не само е заплаха за нашата демокрация, но чрез отрицанието си на науките той поставя нашето здраве и живота ни на карта. Тръмп атакува лекарите и учените, които се опитват да ни защитят от пандемията, докато отказва да предприеме мерки за производството на маски и ръкавици, от които нашите здавни служители се нуждаят.

Нерон свирил на флейта, докато Рим горял. Тръмп играе голф. Действията му разпалиха тази пандемия, довела до смъртта на над 170 000 души и до нация, която все още не е подготвена да защити своя народ."

Сандърс обърна внимание на противоречивите изказвания на президента от последните седмици, в които той призова за отлагане на изборите и намекна, че няма да признае резултата от изборите, защото ще има масово гласуване "по пощата".

"Тези избори са за съхраняване на нашата демокрация. По време на мандата на този президент немислимото стана нормално. Той се опита да попречи на хората да гласуват, да подкопае Пощенската служба на САЩ, да настрои военните и федералните агенти срещу мирни протестиращи, заплаши да отложи изборите и предложи да не напуска поста си, ако загуби. Това не е нормално и никога не трябва да се отнасяме с него така, сякаш е."

Въпреки че това едва ли се хареса на най-радикалните привърженици на Сандърс, той изрази готовност "да работи с прогресивни, умерени и да - дори с консервативни хора, за да запазим тази нация".

В края на речта си сенаторът на Върмонт изброи причините защо администрацията на Байдън би била многократно по-добра за американските граждани - вдигане на минималната часова работна заплата до 15 долара, възстановяване на инфраструктурата на страната, подобряване на здравеопазването и други. За финал остави най-важната.

"И да излекува душата на нацията. Джо Байдън ще прекрати омразата и разделението, което Тръмп създаде. Той ще спре демонизирането на имигрантите, подкрепата за белите националисти, отправянето на расистки коментари, религиозната фанатичност и грозните атаки срещу жените."

Джон Кейсик: Време е да свалим политическите шапки и да гласуваме за Джо Байдън

Много по-кратка, но вероятно по-ефективна за републиканците и независимите избиратели бе речта на бившия губернатор на Охайо Джон Кейсик, който се изправи срещу Тръмп на първичните президентски избори през 2016 г.

Кейсик обяви, че се гордее с "републиканското си наследство" и че е от "партията на Линкълн" (Републиканската партия), която символизира "обединението и върховните цели".

"Но това, на което станах свидетел през последните 4 години, подкопава тези принципи. Много от нас не могат да си представят още 4 години по този път, затова ви моля да се присъедините към мен в избора на по-добра посока напред."

Той призна, че има съществени различия с възгледите на Байдън, но подчерта, че го познава от "30 години" като "добър вярващ човек, обединител, някой, който разбира надежите и мечтите на обикновените мъже и жени и който може да ни помогне да забележим човещината у всеки един от нас".

"Джо Байдън е човекът на нашето време, време, което ни призовава да свалим политическите шапки и да поставим нацията преди всико, разбира се, в името на нашите деца."