Президентът на САЩ Доналд Тръмп сподели в туитър призив да се отложат изборите, докато се гарантира възможността хората "правилно, сигурно и безопасно да гласуват".

Той обоснова предложението си с необходимостта изборите да се проведат чрез гласуване "по пощата", което според държавния глава ще доведе до "НАЙ-НЕТОЧНИТЕ И ФАЛШИВИ избори в историята".

В миналото Тръмп е споделял по отношение на вота "по пощата", че съществува риск избирателите да гласуват повече от веднъж, като се явят и на живо да гласуват. На този етап в близо половината щати се позволява гласуването "по пощата", а в 6 това е единственият начин - Калифорния, Юта, Хаваи, Колорадо, Орегон и Вашингтон.

Отлагане на президентските избори, които по програма трябва да се проведат на 3 ноември, може да стане само след вот в двете камари на Конгреса. Тук идва и пречката пред държавния глава - в долната камара демократите имат мнозинство.

Дори и по някакъв магически начин вотът да бъде отложен, според Конституцията на САЩ президентска администрация не може да остане на власт за повече от четири години. Първият мандат на Тръмп ще приключи на 20 януари 2021 г. без значение от ендемичната обстановка.

Единственият реален начин за Тръмп да удължи престоя си е традиционният - като се яви на изборите и победи кандидат-президента на демократите (почти сигурно това ще е Джо Байдън).

С призива си държавният глава събужда най-сериозния страх сред демократическите избиратели - че смята да обяви резултата от изборите за нелигитимен и да узурпира властта. Вероятната причина за изявлението е сериозното му изоставане в предизборните проучвания. Дори според скорошно изследване на консервативната телевизия "Фокс Нюз" Байдън води с 8 процента на национално ниво, като преднината е особено изразена в щати със "смесено" политическо население като Пенсилвания, Уисконсин, Мичиган и Флорида, които Тръмп спечели през 2016 г.