Президентът на САЩ Доналд Тръмп отхвърли слуховете, че е настоявал да поставят неговата глава на Маунт Ръшмор редом до тези на четирима от най-великите президенти в историята на САЩ - Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън, Ейбрахам Линкълн и Теодор Рузвелт. Той обяви позицията си в "Туитър". Още в следващото изречение обаче държавният глава призна, че предвид успехите от управлението му, "звучи като добра идея". 

На 9 август 2020 г. Си Ен Ен и Ню Йорк Таймс публикуваха информацията, че миналата година Вашингтон се е допитал до губернаторката на Южна Дакота Кристи Ноем за процеса по поставяне на нови президенти на монумента.

В интервю през 2018 г. Ноем споделя, че Тръмп се заиграл с тази идея по време на визита на губернаторката в Белия дом.

"Той ми каза: "Кристи, ела тук. Хайде да се здрависаме", след което си стиснахме ръцете и казах: "Господин президент, трябва да посетите Южна Дакота някой път. Ние имаме Маунт Ръшмор". И той ми отговори: "Знаеш ли, че мечтая лицето ми да бъде поставено на Маунт Ръшмор? 

Президентът Тръмп категорично отхвърли твърденията на "Ню Йорк Таймс" и Си Ен Ен и в типичния си стил ги определи за "фалшиви новини".

"Това са фалшиви новини от провалящия се "Ню Йорк Таймс" и медията с нисък рейтинг Си Ен Ен. Никога не съм го предлагал, въпреки че, въз основа на многото постигнати успехи през последните три години и половина, може би повече от което и да е президентство, звучи като добра идея!"

Строежът на Маунт Ръшмор е стартиран през 1927 г., а паметникът е официално открит на 31 октомври 1941 г. от друг велик американски президент - Франклин Делано Рузвелт (пети братовчед на един от изобразените президенти на паметника - Теодор Рузвелт).

Въпреки че е една от най-популярните атракции за туристите в САЩ, Маунт Ръшмор се ползва със смесена слава, тъй като е изваян върху Черните хълмове - свещена земя за местни индиански племена. От днешна гледна точка не помага и фактът, че авторът и главен скулптор на паметника Гитсън Борглъм е бил член на Ку-Клукс-Клан.