"Демократичният социалист" Бърни Сандърс подкрепи единствения останал кандидат-президент на Демократическата партия - Джо Байдън.

Това се случи по време на директна видеовръзка между двамата.

"Днес искам всички американци - всеки демократ, всеки независим и много републиканци - да се обединят в тази кампания, за да подкрепят твоята кандидатура, зад която заставам", обяви Сандърс.

Не бе длъжен да го прави. Подкрепата със сигурност ще ядоса някои от по-върлите му поддръжници, които не могат да понасят демократическия естаблишмънт. Но въпреки идеологическите различия и горчивината от поредния провал на прогресивната революция сенаторът на Върмонт подкрепи Байдън.

Ето и трите причини за решението му.

Първа причина - да бъде победен Тръмп. На всяка цена

Първо, Сандърс многократно заяви, че приоритет на демократите на тези избори е да победят Тръмп, или както заяви по време на разговора си с Байдън - да свалят "най-лошия президент в модерната история на тази страна".

Къщата на демократите вече изглежда по-подредена, техният лидер е изяснен. Сега всички очи са вперени в Доналд Тръмп, който определено не изкарва най-леката част от мандата си.

Пандемията върна икономиката на САЩ няколко години назад и рязко повиши безработицата в страната. Нахаканото поведение на държавния глава спрямо европейските партньори, което преди се услаждаше на консервативния му електорат, вероятно ще започне най-накрая да се изтърква. Особено като става все по-видимо как Китай се превръща в глобалния лидер в усилията по задържането на заразата.

Вместо да обедини света или поне Америка в този тежък период, Тръмп продължава с нападките към демократите и медиите. И дори сподели съобщение в туитър в подкрепа на уволнението на водещия национален експерт по инфекциозни заболявания - Антъни Фаучи.  

Подкрепата за Тръмп остава висока (около 48 процента), но не се знае дали щетите от пандемията няма да я свалят с няколко пункта. Което може да бъде достатъчно за неговия опонент на 3 ноември.

Втора причина - не търсете вината у Бърни този път

Има и втора причина за светкавичната подкрепа на Сандърс. Той прекрати президентската си кампания едва преди 6 дни. 

През 2016 г. не се случи точно така. Бърни формално се отказа и подкрепи Хилъри Клинтън на 12 юли - две седмици преди конвенцията на Демократическата партия, на която първата дама бе избрана за номинация на партията. Това закъснение според мнозина демократически лидери и милиони избиратели се оказва много значимо - екипът на Клинтън късно преориентира всички ресурси срещу Доналд Тръмп.

Същевременно до самите избори, а и отвъд тях, някои от най-верните поддръжници на Сандърс продължаваха да обиждат и критикуват Клинтън в социалните мрежи. В интервю от началото на 2020 г. тя разкри, че още не е простила на Бърни и въпреки че не го обвинява персонално за провала си, все пак смята, че той и симпатизантите му са оказали неблагоприятно въздействие.

Тя допълни, че ако Сандърс спечели номинацията, няма да го подкрепи заради "неговите онлайн Bernie Bros1 и техните непрестанни атаки срещу много от конкурентите му, особено срещу жените", като според нея това поведение е имплицитно подкрепяно от предизборния щаб на сенатора и вероятно от самия него. 

Доколко тези обвинения са основателни е спорно. Симпатизантите на Сандърс са без съмнение най-енергичните в социалните мрежи. Мнозина от тях започнаха да изпращат емотикони със "змия" срещу Елизабет Уорън, след като през януари сенаторката на Масачузетс го обвини, че в личен разговор преди две години е заявил, че жена не може да стане президент на САЩ.

Точно тези шеговити на пръв поглед емотикони в комбинация с директни обвинения в предателство Уорън посочи като аргумент да не застане зад Бърни, когато сама се отказа от надпреварата въпреки приликите в програмите им. 

Във видеоразговора с бившия вицепрезидент Байдън, Сандърс остави всякакво съмнение за приоритетите си на заден план. Той е верен преди всичко на партията. Да, универсалното здравеопазване и безплатното образование са важни точки от програмата на социалиста, но дори и социалист може да оцени различията между Байдън и Тръмп. Затова Бърни е готов да направи всичко възможно президентът "да управлява само един мандат"

Трета причина - в името на прогресивната кауза

Най-трудният урок, който прогресивните политици и избиратели трябваше да научат по време на тази кампания, е, че политиката е игра на договорки и компромиси. Предизборният щаб на Сандърс не успя да осигури подкрепата на нито един сред по-прогресивните кандидат-президенти - Елизабет Уорън, Андрю Янг, Тулси Габард или Том Стаяр.

 
В навечерието на изборите на Супервторник (3 март) Байдън не бе фаворит. Точно тогава обаче трима бивши кандидат-президенти - Ейми Клоубъшар, Пийт Бутиджидж и Бето Орурк, го подкрепиха и му помогнаха да спечели убедително. Седмица по-късно зад Байдън застанаха Майк Блумбърг, Камала Харис и Кори Букър. През целия път се усещаше мълчаливото присъствие на Барак Обама зад кулисите, като според мнозина източници от Демократическата партия именно той е спомогнал значително за "преврата на умерените". Стратегията на щаба на Бърни не се пренастрои своевременно и целта й остана все така наивна - да спечели 30 процента от целия вот. Това може и да е достатъчно, когато в надпреварата има 6 или 7 кандидати. Не и когато са само двама. 

Неговото участие обаче не бе напразно - Байдън обеща да се вгледа в прогресивните му идеи и вече дори е възприел някои от тях (макар да отдава заслугата основно на Уорън). Например още докато Сандърс бе в надпреварата, той обяви, че кандидат-студенти от семейства с годишен доход по-малък от 125 000 долара ще имат достъп до безплатно образование в обществените колежи.

Дори и тези обещания да останат само празни приказки, дискурсът сред демократите на САЩ се е изместил с няколко стъпки наляво.

Може би ако Бърни заеме по-активна роля като глашатай на бившия вицепрезидент, ще осигури изпълнението на още някоя прогресивна кауза. За тази цел обаче ще трябва да усмири избирателите си, които се чувстват прецакани за втори път след загубата през 2016 г. И едва ли са настроени за помирение.

Въпросът е дали когато моментът настъпи, те ще подкрепят по-малкото зло (от тяхна гледна точка). Или ще позволят на Тръмп да триумфира, което не само ще отложи прогресивната кауза, но и ще предостави удобно извинение на демократическия естаблишмънт въобще да не ѝ обръща повече внимание.

---

1 Bernie Bros - обиден термин за яростни поддръжници на Бърни Сандърс. Използван е за първи път от журналист в The Atlantic, който описва младите, бели прогресивни мъже, които според него вярват, че "единствената причина, поради която вие и останалите потребители във фейсбук все още не сте подкрепили Бърни, е заради умишлената ви тъпота". По-късно терминът е наложен от предизборния щаб на Клинтън за предишните президентски избори.