НАШ КОРЕСПОНДЕНТ

ТАМПА, ФЛОРИДА

 

„Какво правиш в този късен час?“, подхвърлям снощи по телефона на мой приятел от Сейнт Питърсбърг, който от дълги години е почетен член на Националния комитет на Републиканската партия. „Ядосвам, че Тръмп пак спечели. Но знаеш ли, в крайна сметка като претеглих нещата, той може би ще върши добра работа като президент“.

 

Дотук беше, приятели“, капитулативно заяви Тед Круз снощи с почти разплакано лице, обявявайки, че свива знамената на предизборната си кампания. „От началото казвах, че ще продължа, докато се вижда лъч към победата“, каза той, застанал до съпругата си Хайди. „С огорчено сърце, но с неизчерпаем оптимизъм за бъдещето на страната, ние прекратяваме кампанията“.

Победителят от Индиана Доналд Тръмп прибави още 57 делегати в колекцията си (вече има 1047, а са му необходими 1273 за ниминацията) и със сигурност ще бъде провъзгласен за официален кандидат на Републиканската партия за президентските избори на 8 ноември т.г. Босове на Голямата стара партия вчера официално заровиха томахавките и обявиха, че застават зад Тръмп. Така бе сложен край на всички слухове и догадки, че претендентът отдясно може да бъде спуснат с парашут на конгреса на партията през юли в Кливлънд, Охайо. По този повод „Ню Йорк пост“ хапливо отбеляза: „От "никога Тръмп", републиканците стигнаха до „Само Тръмп“.

Тържествуващият милиардер обяви от своя небостъргач в Ню Йорк „Тръмп тауър“, че Круз е бил „сериозен съперник“ и похвали като „умно“ решението му да се откаже.

 

И ако Индиана не донесе кой знае каква изненада за републиканците, демократите останаха като гръмнати от измъчената победа на Бърни Сандърс над Хилъри Клинтън. Независимо от това, шансът на Бърни клони към нула, поради огромната преднина на Хилъри в бройката на делегатите, които тя успя да завоюва (2202 срещу 1400). Освен това „Вашингтон пост“ вчера намекна, че скоро и Сандърс може да капитулира, защото паричните дарения за него силно са намалели. Независимо от реалността Бърни се опита да вдъхне оптимизъм у поддръжниците си, обещавайки „още победи в близко бъдеще“. Той обаче почти сигурно ще загуби от Хилъри на следващите първични избори, които са в Калифорния, сочат проучванията.

 

Повечето наблюдатели са категорични, че нищо вече не е състояние да спре бившата първа дама и топдипломат на САЩ... освен евентуално обвинение заради нейните проблеми с електронната поща. Ако ФБР завърши разследването си преди конгреса на Демократическата партия, който е на 25 юли т.г. и тя бъде подведена под отговорност, това може да постави политическата сила отляво в цайтнот. Прие евентуално дисквалифициране на Хилъри, демократите имат само една възможност – да хвърлят вицепрезидента Джо Байдън срещу Доналд Тръмп като официален свой кандидат. Байдън ще има подкрепата на всички, в това число и на президента Барак Обама, който би видял в евентуалното му избиране на пост №1 свой виртуален трети мандат в Белия дом. „Джо е ОК, но само ако не си отваря устата“, комично заяви водещият на филиала в Тампа на радио „Фокс“ Джак Харис, имайки предвид честите изцепки на Байдън пред представители на медиите.

 

Макар публично да се опитва да изглежда спокойна Хлъри Клинтън със сигурност се безпокои от евентуално съдебно преследване. На една от последните си пресконференции тя заяви, че засега не е викана на разпит от ФБР. Това обаче не означава, че заплахата да получи призовка за „интервю“ е отпаднала. Според „Файненшъл таймс“ има вероятност ФБР да завърши разследването си едва след края на президентските избори. По този повод Харис хапливо отбеляза: „ Това значи, че тя първо ще влезе в Белия дом, а после в затвора“.

 

Изборите в Индиана бяха предшествани от може би най-калният етап в словесната битка между Тръмп и Круз. Доналд изненада противника си с изровеното от жълтата преса твърдение, че бащата на Тед, Рафаел се е срещал с Ли Харви Осуалд месеци преди последният да застреля президента Джон Кенеди. Таблоидът „Нешънъл инкуайрър“ твърди, че имал снимка от 1963 г., на която се виждал Осуалд да раздава позиви на организацията „Комитет за Куба“. На фотото се виждал и Рафаел Круз. Фотографията обаче не бе публикувана.

 

По повод на бомбастичното обвинение, лансирано от Доналд по телевизията „Фокс“, помощникът на сенатора републиканец Тед Круз, Марк Солър заяви по Си Ен Ен, че предпочита Хилъри пред Тръмп.

 

Тед Круз отвърна „достойно“ като заяви, че Доналд е „позорен“ и каза, че Тръмп окачествил „като личен Виетнам, собствената си битка с венерическите болести“. Мениджърът на неговата кампания Джо Рои пък припя на шефа си с думите: „Няма да подкрепим Тръмп за Белия дом, защото той ще бъде Хилъри с пенис“. Круз отново нарече Доналд „патологичен лъжец, сериен измамник и нарцисист“.

 

След отпадането на Тед Круз от битката, може да се очаква, че калните мелници на Доналд Тръмп и Хилъри Клинтън ще се завъртят с пълна сила. Хилъри вече даде първите изстрели. Тя призна, че борбата с Тръмп ще бъде „трудна, защото той може да твърди буквално всичко“. Г-жа Клинтън окачестви подхода на Тръмп за външната политика, заплатите и абортите като „страшен“.

 

Верен на себе си Доналд Тръмп, който никога не остава длъжен на никого, отвърна на огъня с огън. „Тя използва женската карта. Ако беше мъж , нямаше да спечели и 5 на сто. Не би могла да се кандидатира дори за градски съветник“.

 

Бъдещата кандидатка на Демократическата партия обаче си навлече сама допълнителни критики. По време на обиколката си в Западна Вирджиния тя гръмко заяви, че ще „закрие всички въглищни мини“, заради което бе яростно освиркана. Радио „Фокс“ окачестви като голям гаф декларацията й, направена в район, където 90 на сто от хората изкарват прехраната си като миньори.

Словесните битки, в които със сигурност ще бъдат използвани възможно най-абсурдните нападки, обещават цветиста и нажежена предизборна битка между Доналд Тръмп и Хилъри Клинтън. Според последното проучване на влиятелната анкетна компания „Расмусен рипорт“, публикувано преди седмица, Тръмп води Хилъри в национален мащаб с 41 към 39 на сто. Напълно възможно е победата му в Индиана да даде на Доналд още преднина, но е сигурно, че и най-добрата врачка няма да е в състояние да предскаже точно резултатът от президентските избори на 8 ноември т.г.