Колко е полезно искането на главния прокурор Иван Гешев до Конституционния съд по повод имунитета на президента, размисли за свободата на словото и как Сотир Цацаров от есента ще се откаже от охраната от НСО, защото не я иска, въпреки че заплахите към него продължават.

Това става ясно от интервю на сегашния шеф на КПКОНПИ пред dariknews.

Според Цацаров не ставало въпрос за война между главния прокурор и президента, просто така било устроена правовата държава, а балансът между институциите, гарантиран от Конституцията на България, не означавал "затваряне на очите".

"Механизмът е в Конституцията, не е в доверието", каза той.

През последните дни прокуратурата много последователно огласява есемеси, които трябва да покажат връзки на бизнесмена Пламен Бобоков с хора на президента Румен Радев и съответно индиректно или директно и с него в светлината на злоупотреба с влияние и т. н.

"Правовата държава е така устроена, че нито президентът да може да каже, че няма доверие в прокуратурата, нито прокуратурата да може да каже, че няма доверие в президента. Това са институции, трябва да съществува необходимият баланс. Този баланс не означава затваряне на очи, просто поставяне на отношенията между тях на тази основа, която е предписала Конституцията. В отношенията, регламентирани от Конституцията, можеш да снемеш доверие само от някого, когото си назначил или избрал.

"Много смешно, да не кажа странно, са ми звучали думите "снемам доверието от...". Снемаш доверие от някой, който назначаваш, избираш, обичаш в чисто житейски план", представи размислите си по темата "президентът снема доверието си..." Цацаров.

Според него тълкувателното искане до КС, отправено от Иван Гешев, е необходимо, смята още бившият главен прокурор.



"Тълкувателното искане до КС за имунитета на президента - нещата бяха поставени в общественото пространство, включително и от заинтересуваните страни, на една много елементарна плоскост - президентът отказа да подпише указа при първия избор на Иван Гешев и сега едва ли не затова главният прокурор отправя искане до КС. Но това искане решава казуси за много време и случаи напред. Защо Иван Гешев отправя искане до КС - защото е главен прокурор и има това право", добави той.

Цацаров реши да даде пример със своя мандат, свързан с предшественика на Радев на президентския пост.

"В моя мандат имаше сигнал и не само, свързан с данъчни нарушения и нарушения при режима на деклариране от страна на президента от мандата преди Румен Радев. Най-малкият опит на прокуратурата да прави проверка на това доведе до истерия. Достатъчно е да е възпроизведа, като цитирам заглавие във в. "Капитал" - "Преврат".

Прокуратурата се опитала да направи преврат едва ли не сваляйки действащия президент. Кое е по-добре - пак да изпадаме в тази ситуация или да има ясно тълкуване от КС кое може и кое не може спрямо президента, не спрямо президента Радев, а спрямо всеки президент на Република България. Не кое може и не може главният прокурор Иван Гешев, а кое може и кое не може главният прокурор на Република България", каза още той.

От есента Цацаров ставал свободен човек

Цацаров продължава да бъде охраняван от НСО не като шеф на КПКОНПИ, а като бивш главен прокурор. Но вече бил редуцирал охраната, а от есента щял да бъде свободен човек - не защото нямал право, а защото не искал. Все пак той уточни, че това му решение не било продиктувано от съмнения в професионалните качества на гардовете му от НСО.

"Но това ви го казвам не защото сега е модерно да се каже НСО е грешно или е някаква организация, която не може да гарантира безопасност. Огромната част от хората, които са ме охранявали, са изключителни професионалисти. Но ако някой си мисли, че да живееш седем години денонощно с охрана е привилегия, аз не мисля така. Да, все още ме охранява НСО, но не считам, че това е привилегия, гледам го като на известна тежест в живота, от която много скоро ми предстои да се освободя, по собствено желание, защото имам това право", отбеляза той.

Наскоро в тази връзка стана ясно, че Гешев се е отказал от услугите на НСО, като го охранява вече Бюрото за защита на свидетели, което е под прякото му подчинение (в което се прехвърлира и доста служители на НСО).

Към момента се върви и към създаването на втора "паралелна" НСО в МВР. 

"Темата за НСО е модерна в момента. Държавата изгражда едно НСО, друго НСО. Единственото, към което аз ще апелирам, е да се помисли за това, че в тази структура работят истински професионалисти. Ако те бъдат затрити сега, няма да бъде направено нищо. Комплиментът не е към ръководството на НСО, а за хората, които съм видял как  работят с мен и други охранявани лица", каза Цацаров по темата.

Заплахите към него иначе продължавали:

"Единственото, което ще кажа, е, че заплахите не са били само преди пет години и заплахите не са и отминали. Но това не е нещо, с което човек трябва да спекулира и да говори."

За делото EVN - имало "совалки в посолства и кабинети на държавни мъжи" 

В интервюто Цацаров надълго коментира и делото EVN, което приключи на първа инстанция с оправдателни присъди.

В неделя Специализираният съд постанови, че бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков и издателят Иво Прокопиев са невинни. Съдът ги оправда на първа инстанция, съответно първия, че е превишил властта си с цел да набави за другиго – дружеството "Булброкърс", облага, а Прокопиев - че умишлено го е улеснил.

Невинни са също настоящият районен кмет на София и бивш министър на икономиката Трайчо Трайков, както и 3-ма служители от инвестиционния посредник "Булброкърс".

Става въпрос за продажба на миноритарния държавен дял от 33% в дружествата "ЕВН Електроразпределение" и "ЕВН Електроснабдяване" през 2011 г. За него прокуратурата изчислява щета от 21 млн. лв. - като сравнява цената на една акция с тази, постигната за мажоритарния пакет.

Цацаров подхвърли сега, че "по делото "Прокопиев" аз не съм имал натиск, но совалки и предложения са съществували, част от които доста срамни". Без повече уточнения и конкретика. Както и че било "рано да се тържествува". Както и с недомлъвки, че предполагал, че е имало доста совалки в посолства и кабинети на държавни мъже.

 

"Дали има натиск на съда, знае самият съд. Съдът е взел решение по вътрешно убеждение. Присъдата е оправдателна, но не е влязла в сила. Ще бъде протестирана от прокуратурата. Следователно мачът, ако мога така да се изразя, все още не е завършил. Рано е още да се тържествува, както е рано едната или другата страна, обвинението или защитата, да прави прибързани изводи. Поне обвинението не ги прави. Що се отнася до натиска, може би трябва да кажа следното - за времето от предната седмица до обявяването на присъдата не знам кое би могло да бъде определено като натиск - мълчанието на прокуратурата или публикациите всеки ден в свободните и независими медии, които бяха свързани с позиции на международни организации, на журналистически организации, разбира се, част от тях създадени като надстройка на тази бизнес империя. Защото никой не може да ме убеди, че например Асоциацията на европейските журналисти е асоциация на европейски журналисти. В нея членуват журналисти, които живеят в Европа, но не са европейските журналисти. Мисля, хайде - предполагам, че е имало достатъчно совалки в посолства, както и в кабинети на държавни мъже. Резултатът от това е постановената присъда. Тя е такава, каквато е. Процесът продължава", каза той.

"Границата се прекрачи с непрестанните твърдения, че някой иска да смачка "Дневник" и "Капитал". Не, никой не иска да ги смачка", твърди още Цацаров.


"Мисля, че границата беше прекрачена от тези, които изказаха всички обвинения, че е нарушена свободата на словото. Това не се случва за първи път, не се случва само по повод на исковете, които са предявени, и на производството пред съдилища за отнемане на имущество от конкретната фамилия. Това е утвърдена, не политика - линия на поведение, не на въпросната медийна група, а на част от нейните собственици. Най-лесно е да кажеш, че посягаш на свободата на словото, защото по този начин никой не мисли за останалата част от бизнеса ти. Няма нито един запор или възбрана на имущество на "Икономедия". Действително границата се прекрачи - тя се прекрачи с непрестанните твърдения, че някой иска да смачка "Дневник" и "Капитал" - не, никой не иска да ги смачка.

Ако се направи анализ на издателската им дейност, тя е не повече от 1% от бизнеса на хората, които твърдят, че сме посегнали на свободата на словото. Всичко друго са търговски дружества, които се занимават с финансова дейност. Банка, която се намира в съседна на нас страна и също е с много активна дейност и с една дума изключително добре, умно изградена, обмислена бизнес империя. Не го казвам с лошо, това изисква сили, способности, съответното мислене.

Но най-лесно е да кажеш, че посягаш на свободата на словото. Така никой не мисли или ти си мислиш, че не мисли, за останалия ти бизнес, която е огромна", продължава той.

Той не спестява и вече познатите си квалификации по повод случая "Полфрийман" - като това било проект на  Българския хелзинкски комитет, "който е толкова Хелзинкски, колкото е и Стокхолмски".
На съответен въпрос дали намира връзка между двете дела - на Прокопиев и на Полфрийман, шефът на КПКОНПИ и бивш главен прокурор отговаря: "Да правя такава връзка би било твърде конспиративно, но най-голямата кампания за Джок Полфрийман беше именно в медиите на "Икономедия", кръговете бяха близки, част от съдиите, постановили въпросното предсрочно освобождаване, са свързани с организации, свързани с тези медии... Но да затъваме в такива конспиративни теории - те не са и конспиративни, те са ясни за голяма част от българското общество... Част от тях са много срамни, но продължават да функционират."