Стрийминг платформата Twitch обяви, че временно спира кампанийния акаунт на американския президент Доналд Тръмп пред "Форбс". 

Онлайн форумът Reddit пък затвори подфорума The_Donald, в който от години са изолирани поддръжниците на държавния глава.

"Поведение на омраза не е допустимо в Twitch. Съобразявайки се с нашите политики, каналът на президента Тръмп е временно суспендиран заради коментари, направени в стрийм, и нарушаващото правилата съдържание е премахнато."

Става дума за коментари на самият Тръмп на митинг от първата му кампания през 2016 г., когато казва "Когато Мексико праща своите хора, не ни праща най-добрите". 

Twitch е стрийминг платформа, която е основно за геймъри, но придоби популярност и вече се ползва и от политици. Не е ясно колко ще продължи суспендирането на президентския акаунт.

Reddit пък не изненадва със затварянето на r/The_Donald, който служеше в общи линии да изолира потребителите, които са фенове на американския президент, в само един от многото политически (и не само) подфоруми в сайта. По принцип публиката на Reddit е като цяло либерална и симпатизира по-скоро на демократите. От миналата година The_Donald е под карантина, много от хората в него ползват други платформи.

От компанията обаче уточняват, че не те, а модераторите са затворили форума. Причината - нарушавал правилата за реч на омразата, нещо, което не е необичайно сред почитателите на американския президент и настоящ кандидат на републиканците за втори мандат.

Twitter първи започнаха съпротивата срещу изказванията на Тръмп онлайн, като скриха негов туит миналия месец. Това доведе до бурна реакция и заплахи от страна на президента към социалните мрежи. Facebook първоначално защити правото на президента на изказва позиция, но после също свали негово съдържание.