Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Twitter скри съобщение на президента Доналд Тръмп в профила му, заявявайки, че то нарушава правилата за възхвала на насилието, предаде Би Би Си.

Вместо да изтрие туита, тя го замени с предупреждение за съдържанието му, но запази възможността потребителите да го прочетат, като щракнат върху него.

В предупреждението се казва, че „Twitter реши, че може да е в интерес на обществото туитът да остане достъпен“.

Това е поредният епизод в ескалиращ конфликт между социалната мрежа, която Тръмп ползва активно за публичните си послания, и Белия дом.

Туитът на Тръмп беше по повод на третия ден с безредици в американския град Минеаполис, където гневни тълпи цветнокожи се отдадоха на палежи, грабежи и бой с полицията, след като чернокож умря при полицейски арест.

Тръмп заяви, че ще "изпрати националната гвардия" с последващо предупреждение, че "когато започне плячкосване, започва и стрелбата".

Този втори туит беше скрит от социалната мрежа с мотива, че „прославя насилието“.

Политиката на Twitter да добавя предупреждения, а не да изтрива туитове, нарушаващи правилата на мрежата, когато става дума за основни публични личности, бе обявена в средата на 2019 г. Но социалната мрежа никога не я е използвала спрямо Тръмп нито е изтривала негови туитове. Преди дни тя обозначи два от тях с предупреждение към читателите, че може да съдържат подвеждаща информация.

Тръмп подписа вчера спорна изпълнителна заповед, чиито критици смятат, че тя може да сложи край широката свобода на изразяване в социалните мрежи. Заповедта позволява те да загубят законовата си закрила срещу съдебно преследване заради поместено в тях съдържание.

Коментари

Иван  Панов's picture
Иван Панов
Ванко Американчето

Става интересно

Интересно ще се намери ли някой да спре своеволията на Дончо.
Orlin V's picture
Orlin V
Orlin

Само добавят аргументи срещу себе си.

Тръмп каза, че щом се месят в съдържанието, не са независими и неутрални платформи, а издатели, и съответно могат да бъдат съдени за публикации в техните платформи. Вместо да спрат да цензурират, те го правят още по-нагло. Стотици акаунти на републиканци са изтрити, незнаен е броят на спрените съобщения. Тези самонадеяни педалчета не знаят, че срещу държавата и закона няма да им помогнат нито милиардите, нито връзките им с демократите. Самият кандидат на демократите Байдън заяви, че веднага би премахнал тези привилегии. Така че лекенцата от Силициевата долина са сами срещу всички: политици, потребители, закон.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.