Любослав Пенев даде скандална пресконференция, на която няколко пъти нарече заменилия го в ЦСКА-София Стойчо Младенов "колегата от Плоски". Пенев се възползва от право на отговор на намеците от "Българска армия", че е подготвил отбора зле и има вина за големия брой контузени.

Според него Стойчо Младенов още преди месеци е знаел, че ще стане треньор на ЦСКА-София, но не е проявил "мъжество" да каже на бившия си съотборник.

"Проява на лицемерие, долна и гадна постъпка", така Пенев се изрази за Младенов.

"Колегата от Плоски да спре да мрънка, да мяука и да се оплаква", рече племенникът на Димитър Пенев по адрес на Младенов, индиректно критикувал своя предшественик преди дни - след мача с "Осиек".

Той повтори неколкократно, че не е в конфликт с никого, пожелава успех на всички в ЦСКА-София, обича клуба, но просто иска да се чуе и "другата страна".

Стойчо Младенов замени Пенев в нощта на 25 срещу 26 юли, часове след победата на ЦСКА-София над ЦСКА 1948 в първенството. Плоски е родното село на Стойчо Младенов, то е благоевградско.

"Искам да има мир и спокойствие, започна бившият №9. - Толкова ли съм страшен? След като обявих, че ще дам пресконференция започнаха да се появяват разни неща. Аз просто искам да се чуе и другата страна, две седмици откакто ме уволниха. Да внеса яснота по важни теми."

"Казах ви преди няколко седмици, че излиза информация от хора, които са в ЦСКА, но работят срещу ЦСКА. Не е нормално и е редно хората, ангажирани с клуба да вземат мерки. Това, което се тиражираше през тези две седмици е информация, която е събрана и показвана от хора, които не разбират, а коментарит какво е правено. На мен това ми прилича като застраховка срещу взети грешни решения и евентуални бъдещи неуспехи. Аз съм от ЦСКА, искам ЦСКА да успява, да побеждава и да се развива", продължи той, явно визирайки разпространеното видео, на което се вижда как контузеният впоследствие Мено Кох кляка с тежка щанга по време на подготовката в Австрия. 

Както и информациите за лоша подготовка, довела до контузиите на куп титуляри.

"Беше направена промяна в ръководството, така са решили. Но продължаваме да работим на парче в ЦСКА. Назначава се един треньор, след три месеца нов и така нататък. Не е приемлив начинът и твърденията в този период. Аз приемам решението, но като имаме уговорки, нека се спазват. Имах година и три месеца договор. Казаха ми: догодина се събираме през март и решаваме, дали сме доволни. Ако не - приключваме. Нормално. С моето назначение целите бяха две - да се вземе купата и феновете да бъдат успокоени. И това се постигна. Сега феновете са спокойни", продължи Пенев.

След това Пенев коментира Стойчо Младенов.

"Тази смяна не е изненада. Стоян Колев (треньорът на вратарите в щаба на Младенов, бел. ред.) още преди два месеца се хвалил в Пловдив, че става треньор на ЦСКА. Неслучайно Стойчо Младеинов заявява след Нова година, че е сигурен, че пак ще е треньор на ЦСКА. Защо не дойде този треньор април да вади горещите кестени? Защо не дойде лятото след спечелената купа? Стойчо Младенов съм го виждал два пъти - като взехме купата дойде, каза, че било добре. И след това през лятото: "успех, ново първенство".

Тук има нещо много важно, което искам да споделя. С колегата от Плоски сме били съотборници в ЦСКА. Деляли сме една съблекалня. Не сме добри приятели, а познати, но сме били съотборници. Беше редно да дойде преди два-три месеца и да ми каже: Преговарям с ЦСКА. Аз знам какво да направя. Това не е мъжка постъпка. На всичко отгоре ме вижда тук и проявява лицемерие. Това е много долна и гадна постъпка от негова страна."

Дойде ред на болната тема с контузените и видеото с Мено Кох.

"Появи се едно видео. Това не ме притеснява. Не знам кой ги пуска, но нищо не разбира и то е извадено от контекст. Аз съм си свършил работата по най-добрия начин. Разчитам на един и същи щаб с Пабло и Данчо Йорданов. Така ще бъде и в следващия отбор. Те имат моята пълна подкрепа във всяко едно движение.

За контузените. Няма такова нещо. Ние нямаме мускулна контузия. Варела е с удар на Суперкупата, има пукната кост. Евтимов - пукнати ребра. Мазику - от миналия сезон има травма, трябваше хора от Испания да се намесват. Бисмарк - също, никой не е знаел, че си е направил операция от херния, така при него проблемът е адуктори. Амос - удар през миналата година, Живков, едно ново попълнение, което добре се включва, проблеми в колената, идват от кръста. Става въпрос за оперативни намеси. Бусато - слабини, операция и при него. Кайседо беше на Копа Америка... Не можаха да направят пълноценна подготовка. Отборът е много добре подготвен - физически, тактически, технически.

Неслучайно последният мач, който колегата от Плоски споменава, след 60-ата, 70-ата минута, всички били уморени. Няма такова нещо. Отборът вече започва да показва някои неща и то не отсега, а в последните три мача. Колегата искам да ги знае тези неща. Те тепърва ще навлизат във форма. Първият мач от първенството го спечелихме в последните 30 минути."

След това започна да нарича "колегата" вече по име.

"Колегата Стойчо Младенов искам да престане на мрънка, да мяука и да се оплаква. Той е получил отлично подготвен отбор, който трябва да развие. Вече две седмици тренира отбора. Ако не може, да си стои вкъщи. След като не ти харесва, не го поемай. Аз не мисля, че обикалям София от две седмици и говоря разни неща. Баи се контузи на разгрявката с "Осиек". Някой да ме е чул да коментирам? Да казвам, че някой не си е свършил работата и не провел правилно разгрявка? Аз съм от ЦСКА. 

Видеото с Мено Кох... това са тестове с един от най-добрите испански специалисти по физическа подготовка - Пабло. Евтимов и Гълъбов също са там, те са от най-силните, които могат да вдигнат такава тежест. Това е тренировка за тестове - за сила, бързанина, гъвкавост. Един или два пъти годишно се правят. Така е при мен, такива са моите разбирания. Това е целенасочено излязла информация от къртици против ЦСКА. Всичко можеше да стане по цивилизован и коректен начин, а не през тези две седмици да се действа така. Но аз съм човек с положителна енергия. Пожелавам успех на всички в ЦСКА, без изключетние - играчи, персонал, служители, всички треньори... По цивилизования и коректния начин. За мен ЦСКА е нещо свято и важно.

Винаги съм на разположение по цивилизования начин. Да коментираме. Не съм ядосан. Ядосан не е точната дума. Не ми харесва начинът, по който става тази промяна в 12 часа през нощта. Махат ни всички. Дани Ганчев два пъти съм го виждал. Това е подготвяно много отдавна, не е този начинът. Обади ми се Стойчо Стоилов и ми каза, че всички ни уволняват. Основно с него съм разговарял. Не се тюхкам."

Той обясни, че не е реагирал на слуховете за негова смяна още преди месеци, тъй като е сметнал, че може да са "партенка". Но след като нещата са се случили, значи слуховете са се оказали верни.

"А не колегата Младенов само да мяука и мрънка... Не мрънкай! Оставени са ти добро наследство и добра база за бъдеща работа", насочи пак стрели към наследника си Пенев.

Той обясни какво не е одобрявал в работата на клуба. И пак "захапа" Младенов:

Селекцията. Не може един треньор да не участва в селекцията. За нея трябва да питате ръководството. Но мен това не ме притеснява, аз съм от ЦСКА, приел съм при тези условия. Не ми пречи с какви футболисти работя - силни или слаби. И спазвам йерархията. Но сега ръководството трябва да внимава със Стойчо Младенов. Не е тайна, че той иска да участва във всички трансфери под всякаква форма. Това го знаят всички, ако не го знаят в ЦСКА, аз им го казвам."

"Не се карам със Стойчо Младенов, просто казвам къде му е мястото в гьола", завърши Любослав Пенев.