Няколко живописни платна на Христо Явашев от времето, преди да стане Кристо, могат да се видят в Квадрат 500. Това са работи от студентските му години, когато все още е търсел себе си в изкуството, преди да избяга. Той така и не се завърна в родината до смъртта си на 31 май 2020 г. 

Произведенията на Кристо са достъпни за посетителите, изложени са в зала 27 на Квадрата.

Яра Бубнова, директорът на Националната галерия, определя тази миниатюрна сбирка с творби на Явашев като „екзотична“.

„Не самите произведения са екзотични, а фактът, че в галерията имаме тъкмо тези работи – каза Бубнова пред „Площад Славейков“. – Повечето световни музеи се радват на работите на Кристо след емиграцията и бягството му от България – и това обикновено са опакованите обекти, т. нар. прочути пакетажи, графични, живописни, фотоработи, с които той реализира своите големи проекти… А ние имаме художника Христо Явашев като дете. Дете не като възраст, дете все още като художник.“

Зала 27 в Квадрат 500. Снимка Гергана Димитрова/"Площад Славейков"

Произведенията на Явашев като студент са в традициите на 50-те години, обясни Бубнова. Рисувал ги е, когато е бил в 20-те си години. Работите са подарени на галерията от фондация „Св. Владимир и св. Мина“ преди около 20-ина години, но идват от семейството на Кристо.

Всички живописни работи са датирани в 1955 г., защото в онзи период от биографията си той все още не датира и дори не подписва творбите си. Явашев заминава от България през 1956-а.

„Момче в градината“. Снимка Гергана Димитрова/"Площад Славейков"
„На пазара“. Снимка Гергана Димитрова/"Площад Славейков"

Освен студентските му работи в Квадрат 500 са изложени и два постера от опаковането на река Арканзас, които носят подписа на ръка от Кристо. Те също са дарения.

„Над реката“. Снимка Гергана Димитрова/"Площад Славейков"

Яра Бубнова разказа, че е предложила Националната галерия да купи работа на Кристо, когато институцията получава наследството от българката от Австралия Маргарита Занев. Бубнова дори намира подходящо произведение „на вторичния пазар“:

„Струваше ми се, че е важно за България да имаме нещо от серията „Опакованият Райхстаг“ и аз, така да се каже, се опитах да получим приемлива цена. За съжаление не се стигна до покупка. Много искахме, водих преговори няколко пъти с Владимир Явашев, но много закъсняхме“, каза Бубнова.

„Момче с шапка". Снимка Гергана Димитрова/"Площад Славейков"

 

„Момиче с плитки“. Снимка Гергана Димитрова/"Площад Славейков"
„Циганче“. Снимка Гергана Димитрова/"Площад Славейков"

 

„Мъжка глава“. Снимка Гергана Димитрова/"Площад Славейков"

Студентски работи на Христо Явашев притежава и Националната художествена академия, където художникът учи до четвърти курс, когато бяга от страната. Освен учебни етюди НХА има и колекция от постери на Кристо и Жан-Клод, също подписани. Постъпили са в музейната сбирка на Академията отново като подарък – от художника и съпругата му.

Произведенията са показвани неведнъж в изложби, но в момента не могат да бъдат видени от публиката. В памет на Кристо през есента на 2020-а част от тези творби ще бъдат наредени в изложба в „Дом Витгенщайн“ във Виена.

Част от произведенията в музейната сбирка на НХА, предоставени на „Площад Славейков“:

Репродукция Национална художествена академия

 

Репродукция Национална художествена академия

 

Репродукция Национална художествена академия
„Портите“. Колекция Национална художествена академия

Община Габрово притежава около 50 постера, подписани от Кристо и Жан-Клод. Те са предоставени от двойката за създаване на Център за съвременно изкуство с тяхното име в Габрово. Произведенията бяха част от изложбата „Кристо и Жан-Клод. Проекти“, проведена в периода октомври 2017 – октомври 2018 г. в Музея на хумора и сатирата в Габрово. В момента не са изложени.

„Стена от петролни варели. Желязната завеса“, ул. „Висконти“, Париж, Франция, 1961-1962 г. Музей на хумора и сатирата – Габрово

 

„Опаковани кутии и бутилки“, 1958-1964 г. Музей на хумора и сатирата – Габрово.

"Площад Славейков"