Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Художникът Христо Владимиров Явашев, известен като Кристо, почина от естествена смърт днес, 31 май 2020 г., в дома си в Ню Йорк. Той беше на 84 години.

Това става ясно от официално съобщение във фейсбук страницата на Кристо и покойната му съпруга Жан-Клод:

"Кристо изживя живота си пълноценно, не само мечтаейки за това, което изглеждаше невъзможно, но и създавайки го. Творбите на Кристо и Жан-Клод събраха хората в споделени изживявания по целия свят, а работата им живее в сърцата и спомените ни. Кристо и Жан-Клод винаги са давали ясно да се разбере, че произведенията им ще продължат да живеят след смъртта им." 

Кристо е роден на 13 юни 1935 г. в Габрово. Напуска България през 1957 г. като първо бяга в Прага, а след това - във Виена. По-късно се премества в Женева. През 1958 г. художникът заминава за Париж, където се запознава с Жан-Клод Дена де Гийебон, която става не само негова съпруга, но и партньор в създаването на монументални екологични произведения на изкуството.

Жан-Клод почина на 18 ноември 2009. г. Кристо живя в Ню Йорк 56 години.

"От ранно опакованите обекти до монументалните проекти на открито, творбите на Кристо и Жан-Клод надминаха традиционните граници на живописта, скулптурата и архитектурата", се казва още в съобщението за кончината на художника.

Част от произведенията на Кристо и Жан-Клод включват "Опакован бряг", Литъл Бей в Сидни, Австралия (1968-69), "Завеса в долината" в Колорадо (1970-72), "Бягащата ограда" в Калифорния (1972-76), "Обградените острови" в Маями (1980-83), "Чадърите" в Япония и САЩ, Калифорния (1984-91), "Опакованият Райхстаг" в Берлин (1972-95), "Портите" на Сентрал парк в Ню Йорк (1979-2005) и "Плаващите кейове" на италианското езеро Изео (2014-16) и др.

Последният му проект бе опаковането на Триумфалната арка в Париж, но бе отложен за септември следващата година.

В писмо от 1958 г. Кристо пише:

"Красотата, науката и изкуството винаги ще триумфират".

Преди малко повече от месец, на 22 април 2020 г., Клуб Z публикува вероятно последното интервю на художника, дадено за Клер Барлиан от "Аполо". В него той казва:

"Свободата - за това е моята работа. Свободата - без оправдания."

Можете да си го припомните тук:

Ключови думи

Коментари

Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Тъжна вест.

Тъжна вест. Заслужи си да бъде сред големите от 20 век. Почивай в мир.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.