Почитатели на Кристо започнаха петиция с искане Националната художествена академия в София да носи неговото име. Един от най-големите съвременни артисти, роден в България, е свързан с академията, където е учил три години – между 1953 и 1956 г. Тази директна връзка липсва при останалите предложения за кръщаване на други обекти в България на името на Христо Явашев.

„Сред отличителните черти на творчеството му са именно неговата прецизна рисунка, чувството му за хармония и взаимодействието между светлина, въздух и материя, за които се смята, че голяма роля е изиграло именно обучението му в българската академия. Кристо съумява да свърже класическите живописни умения със съвременното изкуство и да ги накара да затрептят на една честота“, пишат организаторите на петицията.

Според тях кръщаването на академията на името на художника „ще отвори хоризонта на младите ни артисти към световната сцена, като се превърне в своеобразен силен старт, именно свързвайки българската традиция с нея – нещо, което Кристо вече направи.“

Припомня се, че той е единственият българин, чието изкуство се изучава в световни университети, както и едни от най-монументалните му произведения, като „Бягащата ограда“ (1976 г.), „Опакованият Райхстаг“ (1995 г.), „Портите“ (2001 г.), „Плаващите кейове“ (2016 г.) и др.

Кристо почина на 31 май 2020 г. в дома си в Ню Йорк.

Ако искате да подкрепите каузата, можете да подпишете ПЕТИЦИЯТА. За целта е достатъчно да попълните първо име, фамилия и имейл адрес, и ако се наложи да потвърдите гласа си през електронната поща. Подписът ви ще остане скрит, освен ако не напишете коментар - тогава ще се появите сред подкрепилите.