2 юни. Ден на загиналите за свободата ни. Ден, в който ще ни залее вълна от патриотизъм. И вълна псевдопатриотизъм. Разликата е съществена.

1. Патриотът е готов да жертва живота си. Псевдопатриотът е готов да изпие още една бутилка.

2. Патриотът действа. Псевдопатриотът говори.

3. Патриотът се бие за свободата на всички. Псевдопатриотът се бие пиян в самолети.

4. Патриотът дава душа за Отечеството. Псевдопатриотът продава паспорти.

5. Патриотът не иска държавна служба. Псевдопатриотът мечтае само за високи постове.

6. Патриотът мисли какво да направи за страната си. Псевдопатриотът мрънка какво страната му не е направила за него.

7. Патриотът мисли за идеи, стратегии и как да подобри положението на държавата. Псевдопатриотът мисли как да изпие още една чаша и да подобри положението си.

8. Патриотът иска да обедини хората: „Всичките народи в нея (България) щат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът; и за турчинът, и за евреинът и пр.“ Псевдопатриотът настройва едни хора срещу други.

9. Патриотът иска хората да се стремят към звездите, защото така ще са свободни. Псевдопатриотът кара хората да не мърдат от „изконни“ дела и мисли, за да ги управлява по-лесно.

10. Патриотът говори ясно и конкретно. Псевдопатриотът говори с общи лозунги и витиевати изречения.

11. Патриотът спокойно се разхожда между хората. Псевдопатриотът се крие под маси, зад десетина охранители или с няколко пилотни коли.

12. Патриотът почита историческите личности, но мисли какво да направи в настоящето. За да има по-добро бъдеще за всички. На Псевдопатриота не му пука за бъдещето на всички. Затова и нищо смислено не прави в настоящето, а само се крие зад гърба на титаните от миналото.

13. Патриотът не отстъпва от ценностите си. Псевдопатриотът се прегръща с довчерашния си враг, само и само да се намести във властта.

14. Патриотът има идеали. И се опитва да ги осъществи. Псевдопатриотът има алчност. И се опитва да я задоволи.

15. Патриотът се обгражда с по-умни хора от него, за да помогнат на делото. Псевдопатриотът се обгражда с по-тъпи хора от него, за да изпъкне на техен фон.

16. Патриотът иска цялото общество да се развива. И е готов да дава пари, време или живот за това. Псевдопатриотът иска той да е добре. И е готов на всичко за това.

17. Патриотът иска всички хора да са умни и отделя време да ги учи. Псевдопатриотът иска хората сляпо да го следват и им губи времето с празни приказки, за да не учат.

18. Патриотът харесва различните мнения. Защото може да се родят още добри идеи. Псевдопатриотът потиска различните мнения. Защото може да проличи колко е неадекватен.

19. Патриотът иска добре работещи институции и закони, валидни за всички. Псевдопатриотът смята, че е над закона и може да замести всички институции.

20. Патриотът иска истинска демокрация. Псевдопатриотът иска авторитарна власт за себе си. Под маската на демокрация.

21. Патриотът оставя хората сами да работят и да се развиват. Защото те знаят най-добре какво им трябва. Псевдопатриотът внушава на хората „приучена безпомощност“, че само той може да ги оправи. За да им внуши, че само той знае какво им трябва.

На 2 юни мога само да кажа, че трябва да се пазим от Псевдопатриотите. И от думите им, с които ни облъчват непрекъснато. Патриотизъм не е само да се гордеем с миналото и с постъпките на други хора. А да правим полезни и съзидателни неща в настоящето, за да оформим по-добро бъдеще. И следващите поколения да ни помнят. За да им даваме пример как те трябва да правят тяхното си бъдеще.

Ако мога да парафразирам един велик човек:

Не мисли какво други хора правят за България, за да се гордееш с тях, а мисли какво ти можеш да направиш, за да накараш България да се гордее с теб!

Поклон пред паметта на хората от миналото ни. Помним ги. И дано ние да направим нещо смело, за да ни помнят и нас.

---

Текстът на Любомир Аламанов е публикуван в профила му във фейсбук. Подзаглавието е на редакцията.