Най-новият проект на Кристо – опаковането на Триумфалната арка в Париж – се отлага за септември 2021 г. Новината бе оповестена в страницата на Кристо и Жан-Клод във Фейсбук. Причината, разбира се, е пандемията от COVID-19.

Събитието бе планирано за 19 септември тази година и трябваше да продължи до 4 октомври. Според проекта емблематичният паметник ще бъде покрит с 25 хил. кв. метра сребристо-син плат и 7 хил. метра червено въже. Новите дати са 18 септември – 3 октомври 2021-а.

През март тази година Кристо трябваше да открие и изложбата „Кристо и Жан-Клод в Париж“ в център „Помпиду“. Тя също се отлага – но не за 2021-а, а за първия момент, в който музеят бъде отворен за посетители.

В изложбата ще бъдат показани фотографии и документи от парижките години на двойката от момента, в който се срещат през 1958 г. до 1964 г., когато се местят в Ню Йорк, включително непоказвани подготвителни скици за поредицата от картини „Cratères“, повлияни от Жан Дюбуфе. Част от изложбата ще припомни опаковането на моста „Пон-Ньоф“ в Париж през 1985 г., с около 40 скици и колажи, снимки и документален филм за творческия процес на проекта.

Площад Славейков