Да има онлайн обучение и при грипна ваканция в училищата, ще предложи образователното министерство. Това ще стане с промени в Закона за предучилищното и училищното образование, съобщи министър Красимир Вълчев по време на заседанието на парламентарната комисия по образование.

"Акцентът на вашия въпрос е по отношение на бъдещото обучение в електронна среда. Обучението в електронна среда и чрез електронни ресурси е неизбежно да се прилага в бъдеще. То стартира успешно благодарение на ситуацията, благодарение на усилията, които бяха положени от учителите, основно благодарение на добрата ангажираност от родителите, но то си има своите дефицити. 

В никакъв случай не може да замести присъственото обучение в училище. Следващите години и десетилетия системите на образованието ще продължат да осъществяват обучителния процес преди всичко в традиционната класна стая. Много повече учениците и студентите ще използват електронни платформи", каза Вълчев, цитиран от „Фокус“. 

Според него няма оправдание в бъдеще при така наречените грипни ваканции да не се провежда такова обучение. 

По думите му в бъдеще, ако трябва да се провежда електронно обучение, то в много по-голяма степен трябва да бъде синхронно. 

"В много по-голяма степен трябва да ползват една платформа всички учители", допълни още министърът. 

И продължи:

"Какво трябва да направим ние, ние трябва да уредим, в това число и в подзаконов нормативен акт провеждането на обучението в електронна среда. В момента стартирахме с временни правила, обикновено в заповед. От такава уредба има нужда, тъй като става въпрос за изцяло нова организация на работата и учебния процес. 

Системата сама намери в движение баланса между синхронно и асинхронно обучение, между избора на електронни платформи и ресурси.“