Ако социологическите агенции искат да разберат нещо за нас, най-добре, вместо рейтинги, да мерят популярността на конспиративните теории.

Нека кажа, че на всеки човек се случва да се хване на някаква небивалица. Самият аз си спомням как се възхитих, когато в началото на 1990-те години се сблъсках с теорията, че американците не са кацали на Луната – някаква възхитителна красота имаше в тази конструкция. Тъкмо бях чел анализ за шеметния блъф на Рейгън с неосъществимата тогава система „Звездни войни“, която нанесе съкрушителен удар на Съветския съюз. А и бях подготвен естетически от „Полетът на Кеприкорн 1“, където съвсем правдоподобно се разиграваше една такава измама.

Логично е да повярваш, че ваксините са вредни, ако си се разболял точно след ваксиниране. Много несигурни хора усещат, че в службата нещо кроят и си шушукат зад гърба им. Дето се казва, самата религиозна представа за света съдържа един параноичен елемент – могъщ, невидим субект подрежда всичко около нас за свои цели, които не ни съобщава, заговорничи с ангели и демони, очаква да му се доверяваме.

 

Степени на глупостта

Но истински интересният феномен, според мен, са онези, които вярват на повече от една конспиративна теория. Ще е любопитно да се провери например в каква степен съвпадат онези, които смятат, че няма глобално затопляне, и тези, които мислят, че COVID-19 е просто сезонен грип. Тук има няколко степени: глобално затопляне има, но човекът не е виновен –глобално затопляне няма – глобалното затопляне е целенасочена измама от страна на правителствата. За вируса: вирус има, но той си е обикновен грип – вирус няма, хората умират от друго – вирусът е причинен от 5G мрежите (китайските комунисти, фармацевтичните компании, Бил Гейтс...).

Могат да се добавят и още сюжети. Ваксините: не помагат – вредят – нарочно се измислят, за да ни вредят. Свинската чума от 2018/19: не беше страшна – изобщо нямаше болни животни – правителството я е измислило, за да обезлюди Странджа. Мигрантите от 2015/16: толерирани – поканени – целенасочено разселвани. И още: Истанбулската конвенция, норвежци, които отвличат деца...

Пет вида категории хора 

Ще се получат категории от хора, които вярват съответно в 1, 2, 3, 4 и 5 конспирации. Категория 1 не е особено интересна – както казах, в нея ще попаднат над половината анкетирани според момента и умонастроението: препращаме преди да помислим, впечатляваме се от скандала, от неочаквания обрат. Не ни ли е научила медийната среда, че именно разкритието на някаква дълбоко пазена тайна е истината?

В категории 2 и 3 ще се озоват, ми подсказва интуицията, към една четвърт до една трета от българите. Тази група винаги е в опозиция на властта, търси повод да я мрази и да дава израз на фрустрациите си. Във Франция установяват, че това често са хора с крайнодесни или крайнолеви възгледи, които търсят сблъсък с официалните неща, включително обяснението на света. Впрочем става дума за относително образовани хора, които имат достатъчно материал да строят фантастичните си логически конструкции – знаят кой е Люк Монтание и какво е казал за COVID-19, гледали са в Ютюб предаването на руската RT (Russia Today), озаглавено "5G може да ви убие".

Към една десета ще попаднат в крайните категории 4 и 5; ако се направи по-фина настройка със слабите и силни версии – те ще заемат крайните позиции по всички теми. Тези хора са по-нискообразовани, или по-точно - черпят информация от маргинални канали. Кипват по-лесно, готови са на физическа саморазправа. Вече видяхме партия "Възраждане" да протестира срещу 5G мрежите – не ни били питали дали да ги монтират; във Великобритания обаче подобни бойци срещу конспирациите вандализираха 20 кули. Това са радикално настроени хора, но трудни за организиране, защото политическото действие изисква един минимум доверие и постоянство, а тук предимство има емоционалният изблик.

Дойче веле