Световната здравна организация разработва приложение за оценка на симптомите на COVID-19, съобщи директорът по информацията Бернардо Мариано пред Ройтерс.

Целта е всички по света да имат опция да правят такава оценка. В много държави вече са налице подобни приложения, включително и у нас, а в някои страни са задължителни. 

Апликацията за мобилни телефони ще е засега само за оценка на симптомите на болестта. Така потребителите ще могат да се информират за новия коронавирус. 

Съвсем друг тип приложение е това, което следи местоположението на хората и/или контактите им с евентуални заразени. Подобни апликации се ползват в няколко държави, но в цял свят има притеснения относно сигурността на личните данни - и както стана ясно наскоро в Индия, с основание.

СЗО разглежда и този вариант, но само с Google и Apple, които обявиха преди месец, че разработват анонимна технология за следене. Бернардо Мариано признава, че въпреки гаранциите на техногигантите, има много притеснения за това, че тези данни въпреки всичко, ще се ползват от компаниите по-късно.

Приложението на СЗО, което се очаква да е готово в края на май, може да бъде модифицирано от всяко правителство. Базовата версия ще е за държави "които си нямат нищо".

От чисто информационна гледна точка тези приложения могат да се окажат много ценни. Технологиите за проследяване на хората обаче ще имат ефект само ако на 60% от обществото ги употребява, твърдят оксфордски учени.