Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Министерството на здравеопазването обяви преди дни приложение за Android и iOS, което трябва да помогне в борбата с пандемията от COVID-19, а късно снощи самата апликация се появи в съответните онлайн магазини - Google Play и Apple App Store.

Както подчертават многократно от министерството, апликацията, кръстена ViruSafe, е напълно доброволна за употреба. Според тях основната цел е информация за изготвяне на "максимално точен статистически модел", което може да доведе до по-бърза отмяна на мерките.

"Целта на това приложение е да дава възможност на всички пребиваващи в Република България да се включат и да помогнат, въвеждайки своите данни и отчитайки своето състояние всекидневно", пише още при включване на апликацията в съобщение на МЗ и Националния оперативен щаб.

Какви данни събира ViruSafe? На първо място, изисква мобилен номер, за да изпрати код за активация - обичайна практика за безопасно влизане в подобна система. 

След това обаче иска още и ЕГН или номер на личен документ, възраст, пол. В добавка желае да попълните и съществуващите хронични заболявания.

Следващата функция на приложението е да бъде всекидневен здравен дневник - т.е. всеки потребител да може да отговаря на простичкия въпрос "Как се чувстваш?", и така да даде индикация дали има симптоми, близки до тези на новия коронавирус.

Според създателите на приложението (компанията СКЕЙЛ ФОКУС АД) чрез него можете още да споделяте локацията си, "за да може да се съпостави с локацията на всички потребители с проявени симптоми", и съответно да бъдете уведомен, ако сте били в опасна близост до друг потребител със симптоми. Имайки предвид точността на GPS локацията, която често е над 10 метра, е напълно възможно да ви сигнализира и когато човек със симптоми минава от другата страна на улицата.

Чрез ViruSafe ще се подава и актуална информация от компетентните органи за борба със заразата, сред които РЗИ, лични лекари, лаборатории, болници, МВР, пожарната.

Друг притеснителен факт е, че от компанията или от МЗ не обявиха да е правен външен одит на системата за сигурност, която съхранява и разпраща личните ни данни.

Условията за ползване

Условията за ползване са достъпни за виждане при регистрация и само след съгласяване с тях можем да използваме апликацията.

Освен стандартните условия, които срещаме при всяко приложение, има и няколко специфични такива.

Като начало Министерството на здравеопазването "не дава гаранции във връзка с достъпността, акуратността, надеждността, функционалностите и съдържанието на приложението". Не носи и отговорност за "каквито и да е било преки или косвени вреди и загуби, причинени от ползването".

В условията се подчертава очаквано, че информацията в приложението няма характер на медицинска информация. Все пак МЗ се "ангажира да гарантира неприкосновеността на информацията, съдържаща лични данни".

Минималната възраст за ползване на програмата е 14 години. В т. 31 се отбелязва:

"...ще се обработват, разкриват и предоставят лични данни от съответния потребител на Министерството на здравеопазването, на компетентните органи за борза с разпространението на заразата и на трети страни доставчици на услуги, свързани с администрирането и функционирането на приложението."

Кои са тези "трети страни" не е ясно. Все пак изрично е посочено, че компанията разработчик няма достъп до тази информация. 

Следващата точка гласи, че потребителят се съгласява да споделя данни за местоположението си, които също могат да достигнат до трети страни, и също така:

"Разкриване е възможно и в случаите, когато информацията е изискана от държавни органи или от длъжностни лица, оправомощени със закон да изискват и събират информация, съдържаща лични данни и при спазване на нормативно установения ред."

Тези лични данни се ползват с цел анализ на хората със симптоми, историята на тяхното придвижване и близостта им с хората. Не става ясно за коя от тези цели е нужно ЕГН или номер на паспорт.

МЗ прилага и "технически и организационни мерки, които са замислени, така че да осигуряват необходимото ниво на защита на личните данни" - какви обаче са те и одитирани ли са от специалисти не става ясно.

В условията се казва, че потребителите имат право да поискат заличаване, коригиране или ограничаване на обработката на личните им данни, но за тази цел трябва да направят писмено заявление към министерството. Имат право и на възражение срещу обработването на личните им данни с жалба до Комисията за защита на личните данни. Със съгласието си на тези условия потребителят декларира, че съгласието му е валидно до "изричното му писмено оттегляне". 

Разбира се, МЗ си запазва правото да променя тези общи условия без никакво изрично уведомление.

Коментари

Stas Torv's picture
Stas Torv
EDS

И какво се оказа?!? Хубава

И какво се оказа?!? Хубава работа, ама циганска. Все пак МЗ се "ангажира да гарантира неприкосновеността на информацията, съдържаща лични данни". Както НАП или търговския регистър се ангажираха.
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

ФАКТ!!!

С извънредно положение и мерки от НОЩ-а , МЗ, зомашен затвор и т.н. към момента - установените с коронавирус у нас са 565, починали - 22. БЕЗ МЕРКИ В БЕЛАРУС - 700 заразени, 13 починали.. Баце "управлява" 7 милиона маргинали и матрял.. Батката - 9,5 милиона..

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.