Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

69 нови случая на COVID-19 у нас са регистрирани за изминалото денонощие. Така общият им брой става 1758 (при 1704 към 17 ч вчера).

Това отчете тази сутрин на брифинг секретарят на Националния щаб за борба с коронавируса доц. Димо Димов.

Починали за денонощието са трима души - всички със съпътстващи заболявания. Става въпрос за мъж на 80 години, страдал от диабет, бил е с перитонит и перфорирана язва, починал в болницата във Велико Търново; мъж на 61 години от Габрово - с диабет и артериална хипертония; и мъж от Севлиево на 78 години, с прекаран инсулт. Така до момента COVID-19 е отнела общо 81 човешки живота. 

Излекуваните са 18, отчете още секретарят на щаба.

От новите регистрирани случая 4 са при деца, а 9 - при медицински лица. Новите случаи са разпределени в 12 области: в София 14, Пазарджик - 14, Благоевград и Ямбол по 8, Видин и Кюстендил - по 7, Хасково - 5, Сливен - 2, Бургас - 1, Плевен, Смолян и Стара Загора - също по 1 случай. 

За денонощието са направени 1465 проби - 51 768 общо от началото на извънредното положение досега.

От щаба обаче били опримисти - откриваме и потушаваме бързо възникналите огнища на заразата.

"Имаме оптимизъм, че много бързо се локализират огнищата, които се установяват. Пример е Брестовица, Пловдивско. От вчерашния ден няма нов случай там. Има много подобни случаи", заяви Димов.

Въпреки по-големия брой констатирани лица, продължава тестването на домовете на стари хора - заяви още секретарят на НОЩ. Има привнасяне на заразата и с полетите, които пристигат у нас, констатира още той. Вече има няколко случая, при които на борда на самолета има инфектирани български граждани, които се прибират от чужбина. В следствие се налага здравните власти да издирват всички пасажери.

Доц. Димов завърши брифинга с поздрав към военнослужещите по повод 6 май, Денят на храбростта.

"Те с отговорното си поведение се превърнаха във войни, дори и когато врагът е микроскопичен", каза той.

Коментари

Apollo XIII's picture
Apollo XIII
turbulentus

„69 нови случая на COVID-19

у нас са регистрирани за изминалото денонощие.„ Този резултат как трябва да се интерпретира? Като началото на края или края на началото?
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

" ... мъж на 80 години,

" ... мъж на 80 години, страдал от диабет, бил е с перитонит и перфорирана язва, починал ... " Това по-горе звучи като: "починал от корона вирус, с придружаващи заболявания два куршума в главата"

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.