48 медици от „Пирогов“ са заразени с COVID-19. Това съобщи във вторник директорът на болницата проф. Асен Балтов. Като допълни, че общият брой на работещите там е 2300 души.

20 от медиците с положителни проби са заразени след вътрешноболнична инфекция - от пациенти, приети по спешност.

„За съжаление, тези пациенти са били без симптоми и са заразили нашите колеги в клиниката по хирургия“, каза още директорът на болницата.

Седем са лекарите от тези 20 медици в хирургията.

Други 8 медици от "Пирогов" са заразени при работа в среда (т. е. с болни с коронавирусна инфекция - бел. ред.), още 20 случая са установени, след като са се върнали от отпуска или са си били вкъщи, т. е. инфектирали са се извън болницата. Балтов уточни, че всеки ден се правят по 64 PCR теста на персонала.

Директорът на спешната болница говори пред журналисти след като на посещение в "Пирогов" беше премиерът Бойко Борисов, за да види ремонтите, извършени с отпуснатите от министерството на здравеопазването 500 хил. лв.

"Пирогов" е модерна европейска болница. Държавата помага с каквото може за осигуряването на нужната техника, но на първо място това се дължи на всички лекари, сестри, санитари и доброволци, които работят там. Те са най-ценните и заслужават да имат добри условия за работа. В България всеки нуждаещ се пациент получава необходимите медицински грижи. Ето защо и много българи от чужбина се връщат у нас", написа Борисов във фейсбук по-късно.

182 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция, сочат данните на Националния оперативен щаб към 17 часа на 5 май, т. е. над 10 на сто от всички заразени в България са медици.

Как е тръгнала инфекцията в болницата в Сливен

Областната болница в Сливен "Д-р Иван Селимински" е поредното огнище на коронавирус в страната, стана ясно в понеделник. Осем са до момента заразените медици и персонал в инфекциозното ѝ отделение. 

Сред тях е и първият лекар, който почина от COVID-19 - д-р Илияна Иванова.

 

Заразените медици са двама лекари, пет медицински сестри и една санитарка до момента. Отделението обаче ще продължи да работи. В него в момента са настанени 16 болни от коронавирус.

Заради недостиг на персонал от болницата вчера обявиха, че спират приема на болни с коронавирусна инфекция. Тези пациенти ще бъдат поети от филиала на ВМА в града.

От РЗИ извършиха и проверки на болничното заведение, за да се разбере как се е стигнало до големия брой заразен медицински персонал

Констатациите на РЗИ не бяха приети от местната колегия на Българския лекарски съюз. 

В позиция, разпространена до медиите, Регионалната лекарска колегия изрази своето категоричното си несъгласие с оповестената версия по отношение причините за големия брой установени случаи на заразен медицински персонал с COVID-19 в инфекциозно отделение на областната болница в Сливен.

От РЗИ излязоха с констатация, че заразата вероятно е станала заради неправилно боравене с личните предпазни средства, а починалата лекарка е имала недостатъчно обезопасен контакт с придружител на пациент.

"Времето на експозиция и високорисковата среда на работа на медиците в Инфекциозно отделение ги подлага на много по-голям риск, се казва в позицията. Персоналът в отделението не работи там от вчера, обучен е да лекува пациенти с инфекциозни болести, някои от които многократно по-опасни от COVID- 19. В момент, когато здравната система е подложена под огромен натиск, е неуместно да се създава внушение в обществото, че медиците не знаят да боравят с лични предпазни средства. Това е предпоставка за формиране на недоверие към системата и създава затруднения при изпълнение на задачите. Подобни предположения имат деморализиращ ефект върху персонала в момент, когато млади лекари доброволно отиват да работят в отделението", пише в позицията.

Началникът на отделението до момента носи основната тежест по отношение организацията на диагностичния и лечебен процес на пациентите с COVID-19, по никакъв начин не е будила съмнение в професионалните си и организационни качества и заслужава единствено адмирации", се казва още в позицията на РЛК-Сливен.

Първото сериозно огнище на заразен медицински персонал беше в областната болница във Видин, където над 10 на сто от работещите там се оказаха с положителни проби което създаде проблем за нормалното функциониране на лечебното заведение. Част от пациентите бяха пренасочени към болницата в Лом, а здравният министър Кирил Ананиев отправи призив за доброволци от други места на страната. След болницата заразата стигна до дома за възрастни хора във видинското село Гара Орешец, като вече има четирима починали оттам, в център за настаняване от семеен тип във Видин, друг дом за възрастни хора в Кула.