Контролно-пропусквателните пунктове на входовете и изходите на областните градове в България вече са премахнати. От тази вечер в полунощ те вече са в историята, след като министерството на здравеопазването нареди тяхното отпадане като ненужни. 

Те действаха от 21 март до 5 май и за цялото това време успяха да намалят трафика в страната с цяла една трета. Полицията извършваше проверки за целта на пътуването на гражданите, а тези, които не можаха да докажат, че пътуването е неотложно - бяха връщани обратно. От МВР уточняват днес, че въпреки че КПП-та няма, властите продължават да проверяват истинността на декларациите. До момента са издадени над 21 000 глоби, но повече от тях са за неносене на маски. 

За 47 дни, колкото действаха КПП-тата, върнатите автобомобили са над 230 000, предава днес бТВ. Извършени са проверки на над 62 000 декларации, като е ясно, че поне 3750 шофьори, които са декларирали, че отиват на работа, нямат трудови договори, а 528 от тях дори са регистрирани като безработни. 

Отхлабването на мерките беше обявено още в неделя след заседание на Министерски съвет. Освен отпадането на КПП-тата, министрите решиха да позволят на ресторанти и барове да отворят частично своите градини и тераси. От вчера е ясно, че в първоначалното нареждане, което казваше, че баровете и заведения могат да работят само ако успеят да създадат условия, при които масите са на поне 2,5 метра една от друга, е променено. Така разстоянието става 1,5 метра. Всички противоепидемиологично мерки ще останат записани в Закона за здравето, а министърът на здравеопазването ще може да въвежда и нови при нужда. Така - на 13 май - ще отпадне въведеното на 13 март извънредно положение.