Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

На Общия устройствен план на община Царево все така не му върви. Последният предложен такъв (след поредица неуспешни опити) отива на ремонт. Той предизвика вълна от отрицателни становища - най-вече заради предвиденото урбанизиране на територии в парк "Странджа", мащабното вилно застрояване и липса на адекватни екологични оценки. Именно последното сега става повод за "ремонта на ремонта".

За преработването на този ОУП съобщават от инициативата "Зелени закони". Оттам изпратиха запитване по реда на Закона за достъп до обществена информация до принципала - Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Част от въпросите бяха предвиждат ли се изменения в плана с оглед на изпратените над 1100 становища по него само от граждани, ще се състои ли общественото обсъждане, отложено заради обявяването на извънредното положение, както и какво е становището на министерството относно искането за изменение на заданието от 2014-а за проектиране и изготвяне на ново задание във връзка с неспазване на екологичното и европейското законодателство.

От отговора става ясно, че проблем с плана има. И ще се преработва.

Решението е взето, след като от Министерството на околната среда и водите са обърнали внимание, че Докладът за екологична оценка (ДЕО) и Докладът за оценка на степента на въздействие (ДОСВ) върху предмета и целите на опазване на защитените зони са направени върху два различни по своето съдържание проекта, посочват от "Зелени закони".

Доколкото се разбира от отговора на МРРБ, двата различни екипа по доклада за оценка за съвместимост с "Натура 2000" и по доклада за екологична оценка са оценявали два различни варианта на проекта.

Министерството на околната среда и водите е направило конкретни препоръки за отстраняване на различията. 

Според Тома Белев - експерт на "Зелени закони", това ще наложи и ново обществено обсъждане, тъй като обществото има право да се запознае, обсъди и изкаже становището си по един общ проект, включващ териториалното устройство, екологичната оценка и оценката за съвместимост с целите на "Натура 2000", което според отговора на МРРБ не се е случило.

Коментари

....

Целта е да бъде покрит с бетонец всеки сантиметър от тези 111 000 кв. км. Докато това не стане, апетитите и "предприемачите" няма да спрат.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.