Появяват се плажове, изчезват дюни, не са направени оценки на нито един растителен и на нито един животински вид, не е ясно как ще се пречистват водите, не е ясно откъде изобщо ще идват водите.

Това са само една малка част от критиките към поредния проект за Общ устройствен план (ОУП) на община Царево, подложен в момента на обществено обсъждане. Становища по него са дали вече редица професионални и екологични организации, както и граждани. Както Клуб Z писа, най-общо планът предвижда "урбанизирани" 805 дка, предвижда се курортно и вилно строителство за десетки хиляди нови легла, като само вилните зони трябва да нараснат от 94,4 ха до 629,8 ха. В същото време само мимоходом се споменава, че за всичко това ще трябва да се изграждат нови водоизточници. От направения преглед на състоянието на водните цикли и пречиствателните станции в района пък става ясно, че те са на етап прединвестиционно проучване, работни проекти и определяне на площадки – т.е. далеч от реализиране. 

Общото мнение на еколозите е, че самият план е изготвен непрофесионално, като се започне и от наглед формални изисквания като липсата на правила и нормативи за прилагането и се стигне до любопитни данни като нереална дължина на плажната ивица - посочва общинският съветник в София от "Демократична България", бивш шеф на Природен парк "Витоша" и председател на Асоциацията на парковете Тома Белев.

"В екологичната оценка няма нито един вид - нито растителен, нито животински", заявява още Белев. 

Оценката за съвместимост с целите на "Натура 2000" трябва да се извършва за всички защитени зони, които попадат в съответната община, допълва и припомня, че през 2018-а бе пропусната една защитена зона. Пропусната обаче е и сега, като оправданието на фирмата изготвила плана е, че това не попадало в заданието. 

Екологът Борислав Борисов, който е и администратор на групата "Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг", пък е открил разминаване в обхвата на дюните при синеморския плаж "Бутамята". Според специализираната карта по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие те се простират на площ от 26 334 кв.м. В така изготвения план за управление обаче се оказват в пъти по-малко, почти двойно - 14 442 кв.м. Специализираната карта е от 2014 г. - когато държавата се сети да отрази в кадастъра всички дюни, което пък бе породено от скандала с бетонирането на дюни на къмпинг "Юг". Тогава се оказа, че никой не може да каже това природни образувания ли са или не и бяха пращани специалисти и от БАН.

Посочени са и нереални цифри - от общо 69,25 км брегова ивица 52,47 км били заети от пясъчни плажове - за да се покаже, че самите плажове имат много по-голям капацитет, отколкото имат в действителност - обръщат внимание екозащитниците и припомнят, че според официалната информация и на община Царево, и на областната управа по протежението на морския бряг в общината са се оформили 16 плажни ивици с обща дължина 9184 м - или 9 километра. Отделно в плана, в землището на Резово, се появява още един плаж с името "Силистар-Резово" от десетки хиляди квадратни метра, чието съществуване еколозите поставят под съмнение.

Най-съществен обаче остава въпросът с водоснабдяването. Авторите на плана отбелязват правилно, че увеличаването на броя на леглата изисква изграждане на нови водоеми. Според Тома Белев в определяние като най-скандален план - този от 2008 г., се е предвиждал вода да дойде от непостроен още язовир в община Малко Търново. По думите му, ако се черпи вода от деривацията "Ясна поляна", то това означава, че Приморско ще остане без захранване.

Пред БНР авторите на проекта за ОУП "Форум Александрови" на практика потвърждават тези нови-стари идеи. "Освен деривацията от язовир "Ясна поляна" съществуват принципни възможности за допълване на питейно-битовото водоснабдяване от язовир "Младеж", който е на територията на община Малко Търново в проект. В територията на община Созопол има един голям незавирен все още язовир с проектна готовност - язовир "Раков дол", заявява Светла Александрова от фирмата.

На този етап неизвестно остава и къде ще се заустват отпадните води.

Първоначално бе обявено, че становища по плана могат да се изпращат до 16 март. За 23 март пък бе предвидено общественото обсъждане в читалището в Царево. Днес обаче изненадващо от регионалното министерство пристигна съобщение, в което се посочва, че сроковете се удължават. Становища ще се приемат до 31 март, а общественото обсъждане е пренасрочено за 13 април. 

Като мотив е посочено: "постъпило в министерството предложение от кмета на община Царево (Георги Лапчев) за удължаване на тези срокове предвид големия обществен интерес и с оглед осигуряване на прозрачно провеждане на процедурата".