Обвинената по "извънредния" член - за всяване на паника чрез дадени интервютаq шефка на фармацевтиния съюз проф. Асена Стоименова вече не е под гаранция от 20 000 лв.

Това гласи постановление на Софийскиs градски съд, с което се отменя прокурорският акт и което не подлежи на обжалване, съобщава бТВ.

Гаранцията й беше наложена от прокурор, след като председателката на българския фармацевтичен съюз получи обвинение по члена, за  "който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога... ", или казано просто - той се прилага за такива, които злоупотребяват с тел. 112. Но бе "ожесточен" за условията на извънредно положение и може да донесе затвор до 5 г., и глоба от 10 000 до 50 000 лв.

Стоименова, освен че бе подкрепена от фармацевтите, а и от Асоциацията на европейските журналисти (която ясно нарече случващото се "мракобесие"), попита в интервю за "120 минути":

Дали българската прокуратура е готова да повдигне обвинение например на еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакидис, която също вече предупреди, че развитието на пандемията от коронавирус може да доведе до недостиг на определени лекарства. За това говори още и Световната здравна организация. 

Държавното обвинение обаче откри престъпление в думите ѝ, че има логистични проблеми пред доставките на лекарства. Според разследващите тя е всявала паника и тревога с твърденията си за работата на аптеките в условията на пандемия.

"Всяко едно послание, твърдение, предположение в медийните ми изяви почива на 25-годишния ми опит във фармацевтичния сектор и на публикувани анализи и информация и няма характеристиките, които прокуратурата им приписва", коментира тя по повод обвинението. 

От Българския фармацевтичен съюз декларираха, че магистър-фармацевтите ще продължат да обясняват на пациентите защо не може и не бива да се отпускат препарати без рецепти, какви са ползите от генеричната замяна и защо лекарите трябва да предписват генерици, особено във времето на извънредно положение в страната. Фармацевтичният съюз дори е сезирал по казуса Европейския парламент и Агенцията на ЕС за основните права.

Преди Стоименова прокуратурта се занима и с двама пловдивски лекари за всяване на паника - те предупредиха, че болница "Св. Лука" не е подготвена да стане инфекциозна.