Възможно е да има недостиг на масови лекарства, тъй като активните им субстанции се купуват от Китай и Индия, а към настоящия момент това е невъзможно. 

Това каза по време на видео пресконференция председателят на Българския фармацевтичен съюз /БФС/ Асена Стоименова, цитирана от БТА. По думите й компаниите имат запаси, но в условията на страх и повишено потребление, се очаква такъв проблем да има и в България. 

Голяма част от тези лекарства имат генерици, допълни Стоименова.

Масови проверки от 5-6 институции едновременно се извършваха преди дни в аптеките, колеги са санкционирани за незначителни неща, като липса на паспорт на касов апарат например, допълни тя. 

Към момента заявките се бавят по от два до три дни, докато в нормални условия всичко става за около 24 часа, допълни за БНР Стоеменова. 

Има и друг проблем - карантинирани камиони с лекарства, които не могат да престоят твърде дълго така. Като пример бяха дадени продуктите от групата на редиофармацевтиците.

Работата на фармацевтите е била изключително напрегната - в извънредно положение, без указания за работа, без защита на работещите, понякога в условията на хаос при доставката и продажбата на различни продукти в аптеките, е влизал таен клиент и е искал продукт, който е по лекарско предписание, но може да се ползва и за промивка на лещи, посочи Велина Григорова, заместник-председател на Управителния съвет на БФС.

По думите й целта на проверките е била да се установи дали в аптеките има спекула с цените. Цените се вдигнаха за всички нелекарствени стоки и това се случи не само в България, допълни тя. 

Григорова добави, че повишаването на цената на спирта е довело до вдигане на много други цени. Повишени са доставните цени към аптеките, посочи още Григорова и поясни, че аптеката вече купува маските на 10 пъти по-високи цени, а цената на дезинфектантите е нараснала 2-3 пъти. По думите й проверките би трябвало да са насочени към търговците на едро и производителите.

С очакването за предстоящо разрастване на инфекцията има риск немалка част от аптеките да бъдат затворени заради налагане на карантинни мерки, каза Антон Вълев от БФС.

Представители на БФС отново настояха да се ускори процесът по въвеждане на електронна рецепта.