Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Безспорно някои структури в тази държава могат да приложат възпиращи методи. Никога не съм подлагала това на съмнение. Напротив, като директор на Изпълнителната агенция по лекарствата в периода 2014-2018 г. имах възможност да "опитам" на свой собствен гръб похватите им, част от които бяха отразени в медиите. Въпреки заплахите ръководството на Българския фармацевтичен съюз продължи да информира обществото по актуалните теми и да подкрепя българските фармацевти."

Това пише в свое обръщение проф. Асена Стоименова, която получи прокурорско обвинение по член от Наказателния кодекс - за всяване на паника.

"Един кратък преглед на делата по чл. 326, ал. 1, по който е обвинението, предявено към мен, показва, че делата по този член са за оставени фалшиви сигнали за взривни устройства и неверни повиквания за помощ на телефон 112... Да се приравни даването на обективна информация относно възможни ситуации в лекарствоснабдяването, които са предотвратими и решими, поднесена по безспорно балансиран начин, основано на анализи, препоръки от Световната здравна организация, ЕК, Европейската агенция по лекарствата и др. източници към неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, означава грубо погазване на принципите, залегнали в Закона за нормативните актове", пише тя.

След двама лекари от Пловдив, оказали се "клиенти" на прокуратурата по "извънредния" член за всяване на паника по време на пандемия, днес такава стана и проф. Стоименова - шеф на Българския фармацевтичен съюз.

От държавното обвинение съобщават, че тя е привлечена към наказателна отговорност "във връзка със серия от изявления, будещи неоснователна тревога у гражданите в условията на въведено извънредно положение".

"С оглед на високата обществена опасност на деянието, изразяващо се в отправяне на неоснователни твърдения за очаквана липса на медикаменти, спрямо А. Ст. е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 20 000 лв. Разследването под надзора на Софийската районна прокуратура продължава", допълват от ведомството на Иван Гешев.

Приложеният в случая чл. 326, ал. 1 предвижда до 2 години затвор.

Клуб Z отрази въпросните предупреждения на професорката ето тук:

Струва си да се прочете обаче и цялото изявление на проф Стоименова, което тя направи днес на сайта на Съюза.

"Днес, 10 април 2020 г., получих обвинение от българската прокуратура по чл. 326, ал. 1 от Наказателния кодекс (НК) във връзка с мои интервюта за Българското национално радио и Българската национална телевизия по повод на лекарствоснабдяването в страната в условията на пандемията с COVID-19. В тези мои медийни изяви информирам българското общество за важни въпроси – презапасяването с лекарствени продукти, необходимостта от рецепта при отпускане на лекарства по лекарско предписание, необходимостта от гъвкавост на законодателството и вероятност от недостиг на определени лекарства. Също така апелирах за човечност в работата на контролните институции при запазване на капацитета им за контрол.

Още преди обявяването на извънредното положение магистър-фармацевтите в България, които представлявам, бяха подложени на масирани проверки от 5-6 институции едновременно, което затрудни както работата им, така и обслужването на гражданите. Неколкократно в медийни изяви както аз, така и мои колеги разказахме как първоначално протичаха проверките и в контраст на това каква е практиката на европейските регулатори в този тежък за всички ни момент.

Безспорно някои структури в тази държава могат да приложат възпиращи методи. Никога не съм подлагала това на съмнение. Напротив, като директор на Изпълнителната агенция по лекарствата в периода 2014-2018 г. имах възможност да “опитам”на свой собствен гръб похватите им, част от които бяха отразени в медиите. Въпреки заплахите ръководството на Българския фармацевтичен съюз продължи да информира обществото по актуалните теми и да подкрепя българските фармацевти, които са сред медицинските специалисти на първа линия в борбата с COVID-19. И ще продължи да го прави...

Един кратък преглед на делата по чл. 326, ал. 1, по който е обвинението, предявено към мен, показва, че делата по този член са за оставени фалшиви сигнали за взривни устройства и неверни повиквания за помощ на телефон 112... Да се приравни даването на обективна информация относно възможни ситуации в лекарствоснабдяването, които са предотвратими и решими, поднесена по безспорно балансиран начин, основано на анализи, препоръки от Световната здравна организация, ЕК, Европейската агенция по лекарствата и др. източници към неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, означава грубо погазване на принципите, залегнали в Закона за нормативните актове.

Престъплението по чл. 326, ал. 1 от НК като такова против реда и общественото спокойствие очевидно охранява обществените отношения, свързани с ненужно ангажиране на значителен обществен ресурс за предотвратяване и преодоляване на неблагоприятни изменения, възникнали в резултат на деянието. Какъв значителен обществен ресурс са ангажирали моите интервюта? И каква е обществената опасност? Напротив, аз информирам, като поставям на дискусия и възможните начини за справяне със ситуацията. Ако следваме “логиката” на обвинението, то за същото може да бъде обвинен и изпълнителният директор на Европейската агенция по лекарствата, на чиято интернет страница редовно се качва информация за недостига на лекарства в условията на пандемиято от COVID-19 и регулаторните подходи за преодоляването им. Както и представителите на Световната здравна организация, Изпълнителната ръководна група на ЕС за недостиг на лекарства, причинени от големи събития, ръководителите на болници и лекари от девет европейски страни, които заявиха в отворено писмо през миналата седмица, че има запаси от някои лекарства само за две седмици и призоваха за по-голямо европейско сътрудничество за решаване на проблема, както и десетки представители на институции у нас, в ЕС и САЩ, които коментират тази проблематика.

Категорично заявявам, че всяко едно послание, твърдение и предположение в медиийните ми изяви почива на 25-годишния ми опит във фармацевтичния сектор (придобит в призводството, търговията и маркетинга на лекарства, лекарствената безопасност и държавната администрация) и на публикувани анализи и информация и нямат характеристиките, които прокуратурата им приписва.

Независимо че в момента в условията на извънредно положение са ограничени някои наши основни права, ние живеем в правова държава, където споровете са решават чрез справедлив съдебен процес, а държавата отговаря за незаконосъобразни актове и действия на нейните органи и длъжностни лица. Независимо че не можем да се придвижваме и събираме свободно и всекидневието ни е променено драстично, все още можем да разсъждаваме и мислим критично. Очевидно е, че сме изправени не само пред пандемия от COVID-19, но и пред нещо много по-различно от борбата с вирус – криза, която не е здравна и с много по-дългосрочни последици. И как ще я назовем?"

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.