Без изненади - състав на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) за пореден път остави с най-тежката мярка за неотклонение жената на Васил Божков - Елена Динева.

След като бе присъединена към неговата "органзирана престъпна група", тя първоначално бе под сериозната парична гаранция от 1,5 млн. лв. После обаче втората инстанция АСНС на 27 февруари се съобрази с нови показания, дадени срещу нея от Цветомир Найденов - бивш бизнеспартньор на Божков, и я вкара в ареста.

Именно оттогава Динева не е била извън решетките.

Така на 13 април Динева отново застана пред първата инстанция - Специализирания наказателен съд (СНС) с молба за парична гаранция или друга мярка, по-лека от арест.

Според информация на "Дарик" тя дори е била конвоирана и се е явила лично в съда, въпреки че повечето заседания в момента се гледат по скайп заради коронавируса.

Съдът й е отказал освобождаване. Сегашното определение на Апелативния съд в същия смисъл е окончателно и не подлежи на обжалване.

Днес магистратите гледат и искането за промяна на мярката на бившия шеф на комисията по хазарта Огнемир Митев.

Динева и Митев са обвинени за участници в ОПГ, ръководена от Васил Божков. Още първоинстанционният спецсъд преценил, че няма опасност двамата да се укрият, но още не е отпаднала опасността на свобода да извършат друго престъпление.

При вземането на решението си през миналата седмица отново натежали показанията на Цветомир Найденов - че Динева е участвала редовно в бизнес срещи, които се провеждали всеки вторник с управителите и съдружниците в "Еврофутбол". Тя била запозната в детайли с делата на мъжа си, който все още е в Обединените арабски емирства.

Членове на "бандата на Божков" са още синът му Антон, длъжностни лица от комисията по хазарта и др.