Апелативният спецсът утежни мярката за неотклонение и вкара в ареста един от обвиняемите чиновници от Комисията по хазарта, които е трябвало да упражняват контрол върху фирмите на Васил Божков, а пък не са.

Досега Пламен Георгиев беше под "домашен арест", наложен от първата инстанция. Въззивната обаче прецени, че той е съпричастен към организираната престъпна група, ръководена от Васил Божков, съобщава "Дарик". Той е бивш директор на Дирекция „Контрол и правни дейности“ в Държавната комисия по хазарта.

"В качеството си на директор на дирекцията от 2015 до 2018 г. обвиняемият е действал в съучастие и като съизвършител с тогавашния председател на комисията Огнемир Митев, а техен подбудител е бил Васил Божков. Налице е опасност обвиняемият да извърши на свобода друго престъпление, потвърди още съдът", пишат от прокуратурата,

На другия обвиняем от Комисията Тодор Марков, мярката обаче не бе променена и той остава с втората най-тежка възможна - "домашен арест". Той е доскорошен началник на отдел „Контролна дейност“.

Решението на съда за мерките за неотклонение е окончателно.

"Съдът уважи  протеста на прокуратурата в тази му част и постанови задържане на Пламен Георгиев. Бяха приети и нашите аргументи, че неправилно първостепенният съд е извел извод за липса за обосновано предположение за обвинението за участието му в организирана престъпна група", коментира пред журналисти прокурор Тихомир Стоев.

Адвокатът на Тодор Марков - Слави Димитров, пък отново подчерта, че клиентът му е бил само 6 месеца на този пост.

"Той е бил ръководител и не е имал функции да взима решения. По закон формирането на решенията е на председателя, той дава на директора, директорът - на Марков. Марков само физически определя кой да отиде ва проверк. Нямаме твърдение на прокуратурата, че той е осуетил проверка", посочи той.

Георгиев и Марков са обвинени, че тенденциозно не са упражнявали контрол върху фирмите на Васил Божков и са били част от организирана престъпна група, ръководена от хазартния бос.

В ареста остава бившият шеф на Комисията Огнемир Митев, а по-скорошният - Александър Георгиев бе пуснат под гаранция от 40 000 лв.

Самият Васил Божков е в ОАЕ, като в понеделник от Министерството на правосъдието съобщиха, че са изпратили документите му за екстрадиция.