"Изпълненията" на Волен Сидеров, вследствие на които прекара нощта в столичното III районно управление, му докараха нови две обвинения и нова парична гаранция от 50 000 лв.

Старата - също от 50 000 лв., обаче си стои. Сидеров си тръгна днес следобед от районното.

Бе посрещнат от жена си Деница, депутати от "Атака", верни привържении и няколко медии.

Днес отново бе пуснато поредно официално съобщение на прокуратурата, след като лидерът на "Атака" трети ден е в центъра на вниманието.

Първоначално той бе обвинен заради призив да не се изпълняват извънредните мерки заради коронавируса и за това, че предотвратил връчването на призовката му. Казано в думи - завчера Сидров се яви в СДВР, но се обиди, че първо му казали, че го викат за свидетел, а не за обвиняем, и си тръгна, без така и така да му предявят обвинение.

След като не бил установен на известните адреси, заради това вчера заран бе обявен за общодържавно издирване.

Междувременно обаче, както Клуб Z писа, Сидеров вкара фаталистичен елемент към правоприлагащите органи, като каза... 

"Правете си сметката тези, които сега се готвите да ми повдигнете обвинение, колко време ще живеете!"

"Тези, които сте приели сега да действате срещу мен, няма да ви бъде!"

Това е довело до обвинение по нови два члена от НК - чл. 144 и чл. 269, съответно за "който се закани на (длъжностно лице) с престъпление против неговата личност или имот", и за "който употреби сила или заплашване с цел да принуди орган на властта... да извърши или да пропусне нещо по служба".

Фактът, че самата прокуратура налага парична гаранция, означава, че на Сидеров няма да му се налага да лежи дори 72 ч. в ареста.

Ето и съобщението на прокуратурата:

Във връзка с отправените заплахи от страна на В.С., общински съветник в Столичния общински съвет (СОС) и лидер на политическа партия, спрямо органите, водещи разследване срещу него, с цел да не изпълнят задълженията си, за който случай Софийска районна прокуратура се самосезира и образува досъдебно производство, на 16.04.2020 г. на същия са предявени две нови обвинения, съответно за престъпления по чл.144, ал.2, вр. ал.1 от НК и по чл.269, ал.1 от НК.

На обвиняемия е взета мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 50 000 лева, която следва да внесе в 14-дневен срок, считано от днес.

Спрямо В. С. има определена още една мярка за неотклонение „парична гаранция“, отново в размер на 50 000 лева, по първото образувано досъдебно производство за подбуждане към нарушаване на мерките срещу пандемията от коронавирус в условията на извънредно положение.