Италия регистрира днес нов печален рекорд - 793-ма починали през последните 24 часа, с което броят на смъртните случаи от коронавируса в страната достигна 4825 души за един месец, според службата за гражданска защита, информира БТА.

Властите съобщиха за 6557 нови заразени - друг обезпокоителен "рекорд", предаде Франс прес.

Броят на смъртните случаи в най-засегнатата област на страната - Ломбардия се е увеличил с 546 за ден - до 3095, съобщиха регионалните власти, цитирани от Ройтерс. Това е най-голямото дневно увеличение от началото на епидемията, отбелязва агенцията.

Военни ванове се налага да превозват ковчези от Бергамо до други италиански градове, тъй като тежко засегнатият от коронавируса град отдавна вече няма място за многото починали от COVID-19, предаде ДПА.

Близо 70 ковчега са били отнесени през нощта, така че починалите да могат да бъдат кремирани в друга провинция, съобщи днес агенция Анса.

Само в петък в Бергамо са починали близо 90 души. Областта в северния италиански регион Ломбардия е най-тежко засегнатата от пандемията част на Италия. Заразените са над 5100 души, а според експерти има и много случаи, за които не е съобщено.

"Надяваме се скоро да видим светлината в края на тунела. Засега обаче все още тя не се вижда", каза кметът на Бергамо Джорджо Джори.

За съжаление строгият полицейски час и другите ограничителни мерки все още не са дали ефект срещу разпространението на вируса.

В района вече работи полева болница, която трябва да облекчи претоварения медицински персонал.

Епидемията в Италия се характеризира с най-високата смъртност в световен мащаб и не показва признаци на отслабване.

Районът на Милано в Ломбардия е регистрирал най-големия брой смъртни случаи - 546 и половината от новите заболели.