Борбата на света с новия коронавирус продължи и в неделя. Нови ограничителни мерки, карантини, затваряне на граници.

Ройтерс съобщи, че за едно денонощие в Италия е имало рекорден брой смъртни случаи - 368.

Броят на починалите по света след заразяване с новия коронавирус вече е надхвърлил 6400, предаде Франс прес,. Агенцията се позова на официални данни към 17 ч. по Гринуич (15 ч. българско време) днес, които е обобщила. 163 930 са заразените по света, регистрирани са в 141 държави и територии.

Китай, откъдето тръгна разпространението на вируса през декември, остава най-тежко засегнатата страна в света с 3199 смъртни случая. Сега обаче епидемията се разпространява най-бързо в Европа, където броят на починалите достигна 2291. Най-много смъртни случаи на континента има в Италия (1809), Испания (288) и Франция (91).

От 19 ч. българско време вчера за първи случаи на заразени съобщиха Централноафриканската република, Сейшелските острови, Конго и Узбекистан.
 

ЕС ограничава износа на предпазно медицинско оборудване

Европейският съюз ограничава износа на предпазно медицинско оборудване, за да гарантира собствените си нужди на фона на разпространението на новия коронавирус, предаде Франс прес, като се позова на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя съобщи във видеоизявление, публикувано в Туитър, че ЕС е създал "система за разрешаване на износа на тези (медицински) средства". Това означава, че износът на предпазно медицинско оборудване извън Европейския съюз ще трябва да получава разрешение от правителствата на страните членки.

Испания - двойно повече заразени за денонощие

Броят на смъртните случаи от коронавируса в Испания се е удвоил за последното денонощие, а заразените са вече близо 8000, съобщи днес испанското здравно министерство, цитирано от световните агенции.

Гражданите на Пиемонт си общуват от балконите след почти пълната карантина, наложена от правителството заради резкия скок на смъртните случаи и заразените. Снимка АП/БТА.

Починалите от заболяване, причинено от новия вирус, са вече 288. Вчера те бяха 136. Носителите на вируса към днешна дата са 7753, а вчера са били 5700. Повечето от заразените са в столицата Мадрид. Сред хората с положителни проби са съпругата на премиера, двама министри и петима футболисти от отбора на "Валенсия".

Вчера испанското правителство обяви извънредно положение, с което наложи ограничения в придвижването из страната. Затворени бяха ресторанти, барове, повечето магазини и бе ограничен градският транспорт.

Днес испанците масово си стояха у дома, улиците в градовете бяха пусти, а детските площадки - оградени с полицейски ленти. Хората играеха на видеоигри, гледаха телевизия или седяха по балконите си. Някои медии предупреждаваха, че полицията може да глобява на място нарушителите на извънредните мерки със суми от порядъка на неколкостотин евро. Всекидневникът "Паис" писа, че нарушителите на правилата рискуват наказание до една година затвор.

Германия затвори някои от границите си

Германия ще затвори частично своите граници от утре в опит да спре разпространението на новия коронавирус, предаде Франс прес, като се позова на добре осведомен източник.

Мярката ще влезе в сила в 8 ч. (9 ч. българско време). Тя ще важи за границите на Германия с Франция, Швейцария и Австрия.

Преминаването на хора през тези граници ще бъде забранено, но ще се прави изключение за транспорта на стоки и трансграничните работници.
Така източникът на Франс прес потвърди информация на в. "Билд".

Решението е било взето от федералното правителство и ръководителите на трите германски провинции, които граничат с Франция, Швейцария и Австрия - Баден-Вюртемберг, Бавария и Саар.

Освен спиране на разпространението на епидемията, друга цел е да бъде прекратена практиката жителите на въпросните три съседни държави да идват масово в Германия, за да пазаруват и да опразват щандовете.

Засега Германия няма да затваря другите си граници, смятани на този етап за по-малко проблемни що се отнася до разпространението на вируса.

Сред останалите държави, които граничат с Германия, по-конкретно Полша, Чехия и Дания вече затвориха своите граници или въведоха силни ограничения.

Досега германското правителство не искаше да прибягва до затваряне на граници, за да не излага на опасност Шенгенското пространство, или каквото е останало от него. Зоната за свободно движение вече бе засегната от мигрантската криза и от джихадистките атентати, отбелязва Франс прес.

В САЩ заразените са 3000, починалите - 61

Над 60 души вече са починали от новия коронавирус в Съединените щати, а броят на потвърдените случаи в страната е надхвърлил 3000, предаде ТАСС, като се позова на федералните Центрове за контрол и претенция на заболяванията.

61 човека са починали от коронавируса в САЩ. Заразените вече са 3010.

Международното летище "Джей Еф Кенеди" в Ню Йорк на 13 март. Снимка Синхуа/БТА

Положителна проба са дали 2940 американци от 49 щата и федералния окръг Колумбия, както и 70 граждани на страната, върнали се от чужбина.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио отправи днес остри критики към администрацията на американския президент Доналд Тръмп заради бавната му реакция на пандемията от коронавируса, предаде ДПА.

"Ако федералното правителство не осъзнава, че това вече е равносилно на война, не е възможно щатските и местните власти да направят всички регулации, от които се нуждаем", каза Де Блазио по телевизия Си Ен Ен.

Според него администрацията на Тръмп е трябвало да установи контрол върху веригите за доставки на медицински материали и да се сдобие с повече тестове.

"В тази страна ние играем огромна игра на наваксване", предупреди Де Блазио. Същевременно той призна, че през последните дни правителството във Вашингтон "се е съживило".

В петък президентът на САЩ обяви извънредно положение в цялата страна, а от вчера наложи и забрана върху влизането на пътници от Европа в страната. Той разпореди също да се правят медицински проверки на американците, връщащи се от Европа. През уикенда на международните летища в САЩ цареше хаос заради новите правила.

Понастоящем в страната има над 2200 регистрирани случая на зараза с коронавируса, отбелязва ДПА.

Нидерландия затваря училищата

Правителството на Нидерландия реши да затвори всички училища, затягайки мерките за борба с разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс, цитирайки националната телевизия. Ще бъдат затворени всички кафенета, ресторанти и спортни обекти в страната.

Правителството на премиера Марк Рюте първоначално не искаше да спира учебните занятия, но промени курса, след като бе подложено на натиск от работещи в образователната система и медицински специалисти.

Мерките се очаква да бъдат обявени на пресконференция тази вечер, а утре министър-председателят - да направи обръщение към нацията.
Днес потвърдените случаи на заразени с новия коронавирус в Нидерландия се увеличиха със 176 и общият им брой вече е 1135. 20 души са починали, съобщиха здравните власти.

Унгария - първи смъртен случай

Правителството на Унгария потвърди днес първия смъртен случай в страната от заболяване, причинено от коронавируса, предаде агенция МТИ, цитирана от Ройтерс.

В съобщението на правителствената пресслужба се посочва, че 75-годишен унгарски гражданин е починал малко след като е постъпил в болница с остра пневмония и предполагаема коронавирусна инфекция.

По официални данни в Унгария има 32 потвърдени случая на зараза с новия вирус и 159 човека, поставени под карантина. От тази седмица в страната са затворени всички училища и са въведени ограничения за събиранията на хора.

По-рано днес в съседна Австрия бяха обявени драстични ограничения, влизащи в сила от утре - забрана за събиране на повече от пет човека на публични места и призив към гражданите да се самоизолират. От вторник ще бъдат затворени и ресторантите и кафенетата.

Китай въвежда карантина за пристигащите в Пекин чужденци

Градските власти в Пекин обявиха, че от утре въвеждат задължителна 14-дневна карантина за всеки чуждестранен гражданин, пристигнал в китайската столица, предаде Синхуа, цитирана от ТАСС.

Мярката се въвежда, след като днес в Пекин бяха регистрирани нови пет привнесени случая на заразата. Според съобщението на пекинското правителство чужденците ще трябва сами да поемат разходите за своето настаняване за две седмици в специални центрове, оборудвани с медицинска техника.

Сред петимата души, внесли вируса в Пекин, са трима души, върнали се от Испания и двама, пристигнали съответно от Италия и Тайланд. Китайските здравни органи подозират като носители на вируса още осем човека, пристигнали от САЩ, Норвегия, Япония, Италия и Великобритания.

Франция: местни избори по време на епидемия

Във Франция местните избори не бяха отложени.                                                              Снимка АП

Френският президент Еманюел Макрон заяви днес, че правителството не е имало друг избор, освен да наложи по-строги мерки за справяне с коронавируса. Франция обаче по думите му ще преодолее тази криза, ако действа отговорно, предаде Ройтерс.

"Аз съм гарантът за здравето на нашите граждани и за демократичния живот в нашата страна", каза Макрон в защита на решението си да позволи произвеждане днес на местни избори.

"Ще превъзмогнем тази криза, като бъдем отговорни всички заедно и един към друг", каза той, след като пусна своята бюлетина в Северна Франция.

Макрон добави, че решението да бъдат затворени магазините и ресторантите, е било необходимо, защото прекалено много хора не са се отнасяли достатъчно сериозно към съветите как да се предпазват от коронавируса.

Към обяд избирателната активност на местните избори е била 18,38 процента, съобщи ТАСС, позовавайки се на данни на вътрешното министерство. Активността засега не е много по-ниска от предишните избори през 2014 г., когато към обяд тя е била около 23 на сто. Най-висока е засега активността в департамент Горна Корсика, където до обяд са гласували 34,5 процента от избирателите, а най-ниска е била в Париж и близките градове - 12,6 на сто.

Всички френски ски курорти ще бъдат затворени днес и до края на сезона няма да бъдат отваряни заради епидемията от коронавируса, съобщиха фирмите, стопанисващи курортите. Това нанася нов удар върху туристическия сектор на Франция, предаде Ройтерс.

"Ски сезонът приключва днес", заяви в Туитър "Домен скиабъл дьо Франс", организация, обединяваща фирмите, стопанисващи курортите.

Обикновено повечето курорти затварят през април или в началото на май. Сегашното затваряне обаче става само три седмици преди ученическите ваканции във Франция и Великобритания, един от най-натоварените периоди от сезона.

Снощи френският премиер Едуар Филип обяви, че ще бъдат затворени всички магазини, без магазините за хранителни стоки, ресторанти и места за развлечение

В Ирландия мислят за ограничения за пъбовете и нощните клубове

Ирландското правителство обмисля ограничителни мерки за пъбовете и нощните клубове заради коронавируса. Това стана, след като видеозаписи на хора, които пеят в препълнени барове в столицата, предизвикаха кампания в социалните мрежи с призив за затварянето им, предаде Ройтерс.

Властите в Ирландия, където има 129 потвърдени случая на Ковид-19 и двама починали, миналата седмица затвориха училищата и университетите и посъветваха населението да бъдат отменени всички прояви на закрито с участие на над 100 души.

Те обаче не затвориха кафенетата, баровете и ресторантите, както направиха някои европейски държави. Властите се аргументираха с потенциалния негативен ефект за работещите и дребния бизнес и заявиха, че вместо да бъдат затваряни тези заведения, собствениците им трябва да осигурят достатъчно разстояние между клиентите.

Великобритания: здравният министър иска да се вдигне духа на нацията като по време на Втората световна война

Заради епидемията от коронавируса британското правителство призова към общонационално усилие, като това, помогнало на кралството да оцелее през Втората световна война, предаде Ройтерс.

"Нашето поколение никога не е преживявало подобно изпитание", написа в статия за в. "Сънди телеграф" британският здравен министър Мат Ханкок в момент, когато кабинетът се готви да вземе нови мерки срещу разпространението на коронавируса.

"Нашите баби и дядовци обаче са го преживели - през Втората световна война, когато по време на блицкрига нашите градове бяха бомбардирани", заяви той.

"И въпреки бомбардировките всяка нощ, купонната система и загубата на живот, те се обединиха за едно гигантско национално усилие. Днес нашето поколение е изправено пред свое изпитание, борейки се срещу доста реално и ново заболяване. Трябва да се борим с болестта, за да опазим живота и здравето на хората", написа Ханкок.

В отговор на журналистически въпрос той каза, че като част от плана на правителството за ограничаване на разпространението на коронавируса се обмисля изолиране на хората над 70-годишна възраст за срок до четири месеца.

Ватикана: В седмицата на Възкресение Христово без хора на пл. "Свети Петър"

Всички служби през седмицата на Възкресение Христово ще се провеждат без присъствие на хора на площад "Свети Петър" заради коронавируса, съобщи днес Ватикана.

"Заради извънредната санитарна ситуация в света всички литургийни служби през Страстната седмица ще се провеждат без физическото присъствие на вярващи", се посочва в комюнике на префектурата на папския двор.

В комюникето Ватикана уточнява, че до 12 април общите служби на "Свети Петър" и четенията на Евангелието ще могат да бъдат проследявани само на стрийминг на официалния сайт Vatican News.

Според данните от събота вечер жертвите на коронавируса наброяват 1441 души в Италия и това е най-силно засегнатата страна в Европа от Ковид-19. Над 21 000 италианци са с положителни проби за болестта, а от тях 3500 са се заразили през последните 24 часа

Русия спира влаковете от и за Латвия

Руските държавни железници съобщиха днес, че от 17 март ще спрат всички международни влакове от и за Латвия с цел да бъде овладяно разпространението на коронавируса, предаде агенция РИА Новости, цитирана от Ройтерс.

По-рано днес Русия, в която дотук има 59 регистрирани случая на вируса, обяви, че временно спира влаковете от и за Украйна и Молдова, а по-рано през седмицата спря повечето полети от и за Европа заради коронавируса.

Карантина от 14 дни за пристигащите в Австралия

Всички пристигащи в Австралия от чужбина ще бъдат поставяни под карантина за 14 дни, заяви премиерът Скот Морисън, цитиран от световните агенции.

"Ще трябва да свикнем с някои промени в начина си на живот", заяви премиерът, цитиран от Франс прес. Той уточни, че мярката ще влезе в сила от 00:00 ч. местно време (13 ч. по Гринуич днес).

През идните 30 дни круизните кораби вече няма да получават разрешение да акостират, добави премиерът, цитиран от Ройтерс.

С тези мерки "броят на посетителите ще намалее много бързо", подчерта Морисън.

Досега в Австралия са регистрирани 269 случая на Ковид-19 и 3 смъртни случая. Голяма част от новозаразените идват от САЩ, уточни Морисън, определяйки Америка като съществен на заразяване.

Австралия вече наложи забрана за влизане в страната на чужди граждани, които са посетили Италия, Иран, Китай или Южна Корея преди по-малко от 14 дни, припомня Ройтерс.

Израел обяви късно в събота мащабни мерки за ограничаване на обществения живот

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви снощи въвеждането на мащабни мерки, ограничаващи обществения живот с цел да се спре разпространението на коронавируса, предаде ДПА.

От днес в страната се затварят училищата, киносалоните и други обекти, които приемат хора и не са от първостепенно значение за живота в страната. Остават отворени само жизненоважни обекти като супермаркети и банки.

Тези, които могат, трябва да работят от дома, добави Нетаняху и посъветва израелците да избягват ненужните пътувания. Правителството планира да използва дигитални инструменти, които обикновено се използват за борба с тероризма дейност, за да следи разпространението на вируса, съобщи премиерът.
"Ние сме в състояние да воюваме с невидим противник а вирусът е невидим и това е война", подчерта Нетаняху. Въпросът за използването на тези технологии ще бъде обсъден днес на заседание на правителството.
Общият брой на заразените в страната достигна 193 души.