Няколко отбора от Формула 1 работят по производството на аспиратори, жизнено необходими на болниците в лечението срещу Covid-19. Проектът може да бъде стартиран до няколко дни, се казва в декларация на Ф1.

Началото постави "Ферари" още преди няколко дни, когато обяви, че започва да прави устройства за вентилация в помощ на Италия, в която инфекцията е най-тежка в последните седмици.

Последва реакция от страна на отбори, базирани във Великобритания - "Макларън", "Ред Бул", "Уилямс" и "Мерцедес". Страната се нуждае от най-малко 20 хиляди аспиратора. Правителството обяви, че иска да закупи, но в момента това е почти непосилна задача, тъй като всички страни търсят и производителите не смогват. 

Затова "Мерцедес" (отборът е базиран в Обединеното кралство) и компания са решили да откликнат и впрегнат инженерния си и технологичен потенциал, се казва още в позицията. Формула 1, подобно на всички спортове, е под карантина. Отменени бяха стартовете през март и април, най-ранните планове за старт са през месец май, но това е оптимистичният сценарий.

Това също е причина в заводите да се правят преустройства, за да стартира производство на аспиратори и други медицински консумативи.

Фамилия Аниели, която притежава ФИАТ, "Ферари" и футболния "Ювентус", освен всичко друго дари 10 милиона евро на италианското правителство и за начало закупи 150 машини за белодробна вентилация.