Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Банско ще се превърне в Българския Ухан, след като тази вечер влиза в сила заповед за затварянето на града. Никой няма да може да влезе или излезе от него. Засега срокът на "карантината" е 14 дни.

В Банско се получава тревожна тенденция към нарастване на заболяването и затова щабът препоръчва крути мерки по отношение на Банско - обяви началникът на щаба Венцислав Мутафчийски на извънредна пресконференция в Министерския съвет.

От общо 81 случая на коронавирус у нас, три от днес са от Банско. Мутафчийски определи курторта като "изключително опасно място".

Известно е, че с коронавирус са двама английски граждани, единият от които дете на 9 г. Днес стана ясно и за случай със ски учител от Банско, който обаче се е прибрал в родния си град Троян и сега е настанен в болница в Ловеч. Заболял е и хазяин, както и служител на лифта.

Появиха се и два случая на двама израелски туристи, които са били на ски курорта и прибирайки се в родината си са с установен COVID-19.

Забраняват се влизането и излизането за всички лица.

Лицата с постоянен или настоящ адрес в града могат да се приберат в срок до 20 ч на 18.03. 

Забранява се излизането по улиците на всички жители на Банско без основателна причина. За основателно излизане се смята единствено посещаването на магазини за хранителни стоки, аптеките, здравните пунктове, банките, застрахователни институции, бензиностанции.

Може да напускат или да влизат в града само автомобилите, които товарят лекарства, храни; служители, обслужващи комунално-битови услуги, РЗИ, МВР, пожарна, медици и др.

Чуждестранните туристи имат 24 часа да напуснат града. Те са около 200. По думите на вицепремиера Екатерина Захариева очаква се те да напуснат страната в срок. Постоянно живеещите в града са 10 000 души. 

Ето пълния текст на новата заповед на министъра на здравеопазването: 

ЗАПОВЕД

На основание чл. 63, ал. 1 от Закона за здравето и във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана  с разпространението на COVlD-19 на територията на гр. Банско и препоръка на Националния оперативен щаб, създаден със заповед № Р-37/26.02.2020 г. на министър-председателя на Република България

Н А Р Е Ж Д А М

 I. Въвеждам следните противоепидемични мерки на територията на гр. Банско, считано от 19.00 часа на 17.03.2020 г.:

1. Забранявам влизането и излизането от гр. Банско на всички лица, пребиваващи на територията на града.

2. Лицата с постоянен или настоящ адрес в гр. Банско, които се намират извън града могат да се приберат по домовете си в срок до 20.00 часа на 18.03.2020 г.

3. Изключение от забраната по т. 1 се допуска само по отношение на служители на регионалните здравни инспекции, служители на органите на Министерство на вътрешните работи и медицински специалисти от центровете за спешна медицинска помощ или други лечебни заведения. 

4. Лицата по т. 1 и 2 се считат за поставени под карантина с настоящата заповед за срок от 14 дни. Същите не могат да напускат домовете си, освен за снабдяване с хранителни и лекарствени продукти и за ползване на услугите на банки, застрахователи и бензиностанции, или при необходимост от медицинска помощ.

5. Лицата по т. 1 и 2, които се нуждаят от медицинска помощ, се свързват по телефона с общопрактикуващия си лекар, или ако нямат такъв с лекарите от „Медицински център „Св. Благовещение“ ЕООД, от където ще получат указания според случая.

6. Лицата по т. 1 и 2, нуждаещи се от спешна медицинска помощ, които не могат да бъдат обслужени от лечебните заведения в града, се извозват само с автомобили на център за спешна медицинска помощ.

7. Дейност на територията на гр. Банско могат да осъществяват само лечебните заведения, аптеките, магазините за хранителни стоки, бензиностанциите, банковите и застрахователни дружества, при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания, в т.ч. дезинфекция, проветряване и инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и недопускане до работа на служители с прояви на остри заразни заболявания.

8. Местата за настаняване могат да продължат да работят, само ако към момента в тях има настанени, но неотпътували туристи, при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания по т. 7.

9. Влизането и излизането на автомобили обслужващи жизнено важни сектори като водоснабдяване, електроснабдяване, снабдяване на хранителните магазини, аптеките и лечебните заведения, както и обслужващите банки и застрахователи, се допуска само през специално създадените пропускателни пунктове и след разрешение от органите на държавния здравен контрол и областната дирекция на Министерство на вътрешните работи.

II. Заповедта да се съобщи на Регионална здравна инспекция - Благоевград, съответната областна дирекция на Министерство на вътрешните работи, кмета на община Банско и лечебните заведения на територията на гр. Банско за изпълнение и осъществяване на контрол върху изпълнението на разпоредените мерки.

III. Кметът на община Банско да оповести по подходящ начин настоящата заповед на всички заинтересовани лица, като обърне внимание на наказателната отговорност по чл. 355 от Наказателния кодекс за неспазване на настоящата заповед.

 

 

Ключови думи

Коментари

Другарят Мутробанкянски беше много смешен вчера

С тирадата си за вредата, която "заразените туристи" нанесли на иначе хубавата му частна държава. От години се говори с купища данни, че капацитетът на разложко и инфраструктурата на Банско не позволява туристическия поток, който цеко източва там. Сега като се видя колко са зле тия, на които Мутрата и министрите му даваха гръб през годините, изведнъж туристите лоши. Управленският "капацитет" на родната мутроолигархия е точно на нивото на царска България, неуките и корумпираните водят :)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.