81 са вече потвърдените случаи.

Това съобщи оглавяващият Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на следобедния брифинг във вторник. Сутринта бяха  обявени 67.

Има разширяване на градовете със заразени с коронавируса, в Ловеч вече има пациент, в Перник са двама, основно заразените са съсредоточени в София. Има и един човек под наблюдение в Лом. Потвърдени са и случаите от Благоевград - става дума за двама пациенти. Във Варна също има два нови случая.

"Софиямед" е новата болница в столицата в списъка със заразени, тя в момента е под карантина заради пациент с коронавирус - той е в стабилно състояние с пневмония, съобщи още Мутафчийски.

Направени са над 250 проби.

Първи случай на коронавирус е регистриран и в Троян. Това съобщи кметът на града Донка Михайлова на извънреден брифинг и в профила си във Facebook. По неофициална информация става въпрос за ски учител, който е работил в Банско.

"Не ми се вярваше, че ще трябва да го напиша, но се случи. Има регистриран троянец с COVID-19. Стана както не сме го очаквали – млад троянец, работещ другаде в страната. Контактните ни съграждани са установени и карантинирани. Оперативният щаб, който приключи току-що, реши да наложи строги мерки", написа кметицата.

Има три случая със сигурност, свързани с Банско, каза ген. Мутафчийски.

От леко до средно тежко е състоянието на пациентите, съобщи още той. Боледуват всички възрастови групи.

Първите случаи на коронавирус, открити в Плевен и Габрово, са в добро състояние, подобряват се, стана ясно още от брифинга. 

"80-годишната жена в "Пирогов", която е влязла в болница заради инсулт, засега се държи много добре, но ме е страх да правя прогнози. Това е много деликатна ситуация", допълни шефът на щаба.

Шефът на щаба даде и подробности за своя среща със Съюза на фармацевтите. От съюза е дошло предложение рецептурната книжка на хронично болните да се признава като рецепта за този момент. 

"Бих подкрепил това предложение", каза Мутафчийски. 

Този компромис е направен вече за протоколите, с които се изписват някои по-скъпи лекарства от НЗОК, това вече е решено за един месец напред, даде пример генералът.

От фармацевтичния съюз е имало предложение и за мобилна рецепта, но Мутафчийски изказа съмнения дали възрастното население ще може да се справи с тази технология.

Позицията на "Софиямед"

От Националния оперативен щаб беше съобщено, че има пациент с коронавирус в "Софиямед". По същото време офицално стана известно, че Кирил Домусчиев е с положителна проба.

Малко по-късно от "Софиямед", която в момента е под карантина и в която се извършва дезинфекция и изследвания на персонала, разпространиха официална позиция:

Университетски медицински комплекс „Софиямед“ спазва всички разпоредби и указания на Министерство на здравеопазването и Националния щаб за борба с коронавируса във връзка с установяването на пациент на лечебното заведение с положителна проба за коронавирус.

Той, заедно с придружител постъпва в болницата с грипоподобни симптоми. При хоспитализацията си двамата пациенти удостоверяват, че са им извършени предварителни тестове за коронавирус, с отрицателен резултат. Същите са доказани с документ от Националната референтна лаборатория. При повторен тест на единия от пациентите в болницата е потвърден положителен резултат за коронавирус. Всички, които са били в контакт с него - от 1 и 2 ред, включително персоналът от лечебното заведение, са идентифицирани и са изолирани под карантина. Към този момент пациентът е в стабилно състояние.

Университетска болница „Софиямед“ е поставена под карантина за 48 часа, на територията на комплекса се извършват всички задължителните мерки –децинфекция, изследване на персонала и всички останали предписания на Столична регионална здравна инспекция, Министерство на здравеопазването и Националния щаб за борба с коронавируса.

Ние сме национално отговорно лечебно заведение, в което работят едни водещите специалисти за цялата страна, не сме спирали да приемаме спешни пациенти и ще продължим да го правим след изтичането на карантината. Ние сме в битката с короновируса още от самото й начало. Няма да предадем доверието на нашите пациенти!

БЛОК 2 на лечебното заведение на адрес: ул."Димитър Моллов" 10, както и ДКЦ "Софиямед"-Люлин с адрес: София, ж.к.Люлин 7,бул. „Джавахарлал Неру“ 23, ж.к. Люлин 7 продължават да функционират нормално.