След като само в рамките на ден двама английски граждани на почивка в Банско, единият от които дете на 9 години, дадоха положителни резултати за COVID-19, властите обявиха затваряне на ски зоната.

Кметът Иван Кадев заяви, че лифтът спира, а малко по-рано през деня началникът на щаба за борба с коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски заяви, че "ски курортите се оформят като една много интересна дестинация за разпространение".

Иначе по информация на община Банско официално регистрираните посетители на курорта на 13 март, когато бе обявено извънредното положение са били 2 172 души, от които към 15 март на територията на общината се останали 692 души от 29 страни.

"Всички те са били информирани за извънредното положение в страната и мерките за защита от заразяване, които е необходимо да вземе всеки у нас.

В изпълнение на програмата на Община Банско за борба с коронавируса и обезпечаване здравето и безопасността на населението в община Банско, взети като решение още на първото заседание на Кризисния щаб на общината, съобщавам, че е налице организация за дезинфекция на уличната мрежа на територията на общината със специални препарати, веднага щом позволят метеорологичните условия", се посочва в съобщение на сайта на общината, подписано от Иван Кадев.

Засега е известно, че 9-годишното момче от Великобритания е пристигнало в курортния град с чичо си и неговото семейство. Всички те - двама възрастни и три деца, са в града от петък. Поставени са под домашна карантина. Към момента не е ясно дали детето и появилият се нов случай със 78-годишния също гражданин на Острова са свързани.