Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Кризата е възможност, казват китайците. Направи от лимона лимонада, съветва ни Дейл Карнеги.

Това може да са клишета, но сред актуалното социално дистанциране и задаващата се рецесия смисълът им изпъква.

Ако първата, физическата, реалност е опасна, вече 30 години имаме втора – интернет. За тези три десетилетия мрежата се разви толкова, че значителна част от живота ни може да се пренесе там.

Някои вече работим от лаптопите си от дома и така помагаме заразата да не плъзне по-нашироко в страните ни.

Общуването кипи в социалните мрежи, макар да е забранено, или да не се препоръчва по традиционните места за социален контакт.

Днес Amazon, най-големият онлайн търговец в света, съобщи, че наема още 100 000 складови работници, защото със затварянето на много магазини по целия свят, поръчките в мрежата растат.

Значи все пак кризата наистина е възможност. И от лимона може да се направи лимонада. Трябват само искане и можене.

Вероятно затварянето на граници няма да позволи на компанията на Джеф Безос да осъществява пълноценно дейността си, но и в рамките на националните пазари нейните филиали ще продължават да работят усилено.

Принудени от вируса да седим у дома, може би ще имаме време да се замислим, че цифровизацията не е просто модерен лозунг или само ресор на българския еврокомисар.

В ситуация като днешната тя може да запази работни места и да помогне за ограничаване на заразата, за разтоварване на системата на здравеопазването и за спасяване на човешки живот.

Двадесет и два процента от българите, ползващи интернет, пазаруват онлайн, показва официалната статистика. В Обединеното кралство това са близо 90% от използващите интернет хора. В Унгария и Полша – съответно 49% и 54%.

Тези числа в днешните обстоятелства са показатели не само за грамотност и приспособеност към модерния свят, но и за способност за оцеляване в буквалния смисъл на думата.

Коментари

....

Край. Свършени сме. Ще си останем поголовно неграмотни, особено с увеличаване на дела на индианците. Г-н Желев, кога ще е опелото на нацията според Вас?

....

Апропо, оцеляват не грамотните, а адаптивните.

Хехе, жалък.

Позна ли се?
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Авторът прави мъгляви и

Авторът прави мъгляви и повърхностни заключения. Оцеляването на отделни индивиди, не е равнозначно на оцеляването на човешката общност, дори и от гледна точка на възпроизводството на вида. Човешкият вид е успял да оцелее благодарение на това, че преди 100-тици хил. години е успял да създаде общност от себеподобни или т.н. ловно общество. Индивидуализмът да правиш лимонада от лимоните не може да спаси дори тези, които правят лимонадата , ако няма на кой да я пие т.е. липсва обществото. Всичко казано до тук е валидно, ако авторът има предвид светът, в който живеем и е такъв какъвто го познаваме. Но, ако той има предвид един друг свят, който за мен е непознат, направената забележка губи смисъл и е безпредметна.

Авторът е платен трол на герберастията,

затова всичките му глупости са все едно копипейст от Жоро Харизановите "журнали". Лошо няма, всякакъв боклук плува в отходния канал, наречен "българска журнализтика".
 's picture

:)

Други глаголи

Не оцеляват, а "продават". Ако консуматорите решат да им пика.ят на лимонадата, или пък им светне, че има етични норми, ще имат "грамотните" 5 респиратора, ползвани дома.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.