Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Клуб Z и авторите му трудно биха могли да бъдат обявени за симпатизанти на управляващите.

И с риск да разочаровам опозиционно настроените, държа да кажа, че правителството се справя. Много по-добре от очакваното.

Не сме се сблъсквали с нищо в такъв мащаб, каквото е пандемията от коронавирус. Това е нова ситуация за всички, каза вчера един италианец, ръкопляскайки от балкона си на докторите, които се борят за оцеляването на заразените. И в тази нова ситуация България далеч не е на последните места. Мерките, които се приемат, са абсолютно адекватни, колкото и строги и крайни да ни изглеждат. Преди дни беше разпространен материал на един автор, Томас Пуейо, който с графики доказваше колко са необходими в този случай категоричните действия. Той завършваше с обръщение към лидерите на държавите. По памет: „Хората ще са недоволни от мерките, които налагате. Но после ще са ви благодарни.“

Да, и аз изтръпнах, като чух фразата „извънредно положение“. И аз си представих колко лесно ограничаването на правата може да премине в незачитане на права. И аз се замислих колко може да се открадне в смутни времена, кой неудобен може да бъде арестуван законно по друг повод, какво още може да бъде наложено като „извънредна мярка“.

В тази ситуация се движим като слепци – опипвайки, понякога с крачка назад, друг път се блъскаме в нещо непредвидено. Но точно в такъв момент се разбира могат ли онези, които са начело на битката с кризата, да бъдат бастуна на слепеца.

Да, има десетки неизяснени въпроси, има стотици казуси, всеки поотделно си задава въпрос за своето настояще и бъдеще. В социалните мрежи, а и наживо, хора се питат как да платят заплати и осигуровки на тримата си работници, като трябва да затворят, как да заведат бременната си жена на преглед, как да ходят на работа и да гледат детето си.

Да, тепърва предстои правителството да каже какви икономически мерки ще предприеме, кого ще подкрепи, колко от прехваления излишък ще „пожертва“, кои данъци ще разсрочи, кои ще отмени. Да, това можеше да стане и по-рано. Има десетки неща, за които не е помислено и тепърва ще се мисли.

Нещо повече – основният ми страх е, че мерките, които бяха гласувани и в парламента със съгласие, надолу по стълбата могат да се изродят, могат да придобият уродливи измерения, могат да послужат за корупция и рекет. И че тепърва ще усещаме провалите - на тези и предишни управляващи - в здравната система.

Нека обаче всеки да си представи какво е да си на мястото на Решаващите в този момент. Не се среща често ситуацията да държиш в ръцете си не прогреса, а оцеляването на един народ. Който е сигурен, че ще се справи по-добре, нека пръв хвърли камък... И истерията, и омаловажаването са еднакво вредни. Както от страна на електората, така и от страна на политиците.

П.П. Моля ви, пожалете генерал Мутафчийски. И останалите от щаба, разбира се. Нека тези хора се приберат по къщите си и да поспят. Могат да отговарят на въпросите на журналистите веднъж дневно. И ако може, да им спестим тъпите въпроси.

Коментари

Да не се дава думата на Беновска!

Да не се дава думата на Беновска!

Направо да се забрани всяка критика като "зловредна".

Даже може да се добави, че е от "руски тролове" за повече дикиш пред началниците. По темата - най-напред, "Кл. Зет" отдавна не е "опозиционно" издание в някакъв смисъл на думата. Слагачество към сбирщината на Мутрата се наблюдава тук от години, а от няколко месеца горе-долу откак... абе знаете откога, но да не го споменавам, че трият... е в такива размери, че не предизвиква друго, освен чувството, с което човек гледа някои биологични феномени. А кухи хвалби като "държа да кажа, че правителството се справя. Много по-добре от очакваното" кънтят на кухо. Реално, правителството не е свършило абсолютно нищо, освен да направи няколко противоречащи си декларации, които не са последвани от мерки и то с голямо закъснение копирайки чужди държави. Кънтенето на кухо е оглушително. Особено на фона на ометените "аптеки и дрогерии", в които въпреки обявените "мерки срещу спекулата", маските от 20-30 стотинки скочиха на 2-3 и повече лева. Особено на фона на факта, че дори на тези цени ги няма, както няма и дезинфектанти, въпреки многото "спирт", който държавният резерв щял да "освободи". Клетвите, че "храна има достатъчно" и "забогабратянекупувайте" ще ти проверим както трябва от понеделник натам - на мен вече на няколко места ми отказаха поръчки поради липса на стока и нула очаквано зареждане през следващия месец. Както казах преди няколко дни (и бях незабавно изтрит), такива препратки към престъпния кабинет на Димитър Попов са плашещи - едно време обрекоха на бавна гладна смърт мнозина, този път ще е подобно. "Медицинският" аспект на кризата е също трагичен. "Леките" случаи на заразени, засега 30-тина, вече лекичко, почти неусетно ги прекатегоризираха на "умерени". Тествани са няма и 200-300 човека, при положение, че от заразени направления са се прибрали хиляди, ако не и десетки хиляди в течение на последния месец. Те са в държавата и заразяват - не защото бягат от "карантина", а защото не са проверени и не знаят. Те са бомбата, която вече е избухнала и от която ударната вълна ще ни застигне следващата седмица и нататък - и за която болниците, клекнали от 40 случая, са напълно неподготвени. Това обяснява добре и внезапно настъпилата от петък насам паника на Годжито - "генерала"-китарист е в съвсем обяснима безизходица и цайтнот. Отчаяните мерки обаче са до голяма степен и безмислени - процесите, които можеха да са овладяни преди месец вече са приключили и сега ще гледаме само последици. Но нека се потупаме по рамото за последно...

....

Така е. Напълно съм съгласен с горния материал.
dimitrina ivanova's picture
dimitrina ivanova
dimitrina

АЙДЕ БЕ

С РИСК ДА ТЕ РАЗОЧАРОВАМ ,ДОКАТО СЕ ПРАВИШ НА ОПОЗИЦИОННА ,ЩЕ ТИ КАЖА ,ЧЕ САМО СЛЕД ЕДИН МЕСЕЦ ,КАТО ПЛЪЗНЕ ХУБАВИЧКО И ТУКА ,ШЕ РАЗБЕРЕМЕ ,КАКВО Е СВЪРШЕНО....ДЕМЕК НИЩО.

Рекох че става дума за един друг генерал,...

...който се разхожда с антуража си в джипката и снима клипове. Та този "генерал" изобщо не заслужава пощада.

Браво

Браво, аплодисменти за статията. Радвам се да видя, че все пак има трезвомислещи хора от "моя лагер", които правилно използват медиите да осветляват истинските наложащи проблеми. А не, как сме били пред пълзяща диктатура с това извънредно положение, и едва ли не как това трябвало да ни е големият проблем.
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

До авторката:

До авторката: щях да ви послушам, но виждам, че сте използвали за аргумент "оцеляването на един народ", от което си правя извода, че не сте наясно със ситуацията и това ви прави необективна. Ако има реална заплаха за някакво оцеляване, то това е "оцеляване от паниката" и последващото оскотяване, а паниката я правят властимащите плъю журналистите
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Хората на 60 години са около

Хората на 60 години са около 20% "от народа". За тези 20%, досегашната статистика показва, че всеки пети ОТ ЗАРАЗЕНИТЕ умира. От останалите 80% "от народа", жертвите на коронавируса са пренебрежимо малко. Та така, по-внимателно с паниката ! ---------------------------------------- 95% от управляващите са в рисковите 20%. Това неминуемо оказва натиск за погрешни решения и паника. За протокола: Аз съм едновременно в две рискови групи и трудно мога да бъда обвинен в щонфликт на интереси, пишейки такива неща за излишна паника и старчески егоизъм при управляващите.
дедо Ощавко's picture
дедо Ощавко
Ощавен маркиз

Не само да не се дава думата

Не само да не се дава думата на БеновЬска, а колкото може по-скоро да бъде карантинирана в Сараите / или в анклава "Росенец", гдето май доизточва счастливите си старини агент Сава/... И там двамката да четат и дописват в захлас фундаМЕНТАльните негови сочинения.

Да го пожалим фатмака,

но само при едно-единствено условие: да не си отваря устата пред камера и микрофон.

Учудвам се от оценката, която

Учудвам се от оценката, която давате на Решаващите. Само до преди дни същите ни убеждаваха , че короната я няма . Оказа се , че когато без почукване влезе и в нашия дом ни завари абсолютно неподготвени- свършиха , маските, дезинфектантите, а след тях брашното , тоалетната хартия и т.н. Присетиха се , че могат и маски да се шият , и защитни облекла . За икономически мерки до тук не сме чули и дума от Решаващите. А и как да чуем , когато се пропиляха милиарди за селски стадиони , некачествени санирани блокове и ремонти на току що открити булеварди и магистрали. Короната ще мине, както всяка епидемия и тогава икономическата криза, която ще я последва ще поиска и отговорност от управляващите за годините на безхаберие, алчност и невиждана до сега корупция
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Хората наo 60 години са около

Хората наo 60 години са около 20% "от народа". За тези 20%, досегашната статистика показва, че всеки пети ОТ ЗАРАЗЕНИТЕ умира. При останалите 80% "от народа", жертвите на коронавируса са пренебрежимо малко. Та така, по-внимателно с паниката и с употребата на "оцеляването на един народ" ! ---------------------------------------- 95% от управляващите са в рисковите 20%. Това неминуемо оказва натиск за погрешни решения и паника. За протокола: Аз съм едновременно в две рискови групи и трудно мога да бъда обвинен в щонфликт на интереси, пишейки такива неща за излишна паника и старчески егоизъм при управляващите.
 's picture

:)

Безпощадни въпроси

Вярно ли е, че февруари от държавния резерв е разпродадена медицинска апаратура, която сега трябва да купуваме?

Г-жа Джамджиева да изпрати

Г-жа Джамджиева да изпрати официално запитване за изнесените данни и след това пак да направи коментар за действията на правителството.

Колегите от Капитал са разнищили темата

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/zdraveopazvane/2020/03/15/4041372_durjavniiat_rezerv_e_opital_da_prodade_samo_mnogo/?&fbclid=IwAR2cHRwUmGuIBDK_T11LbVYlaUHBk5BCxan_Qfsn3c4GcIHL9uyraLDUGjY&ref=home_Top_carousel_art3

Редакторите да не изключват +

Редакторите да не изключват +-са, защото е вярно. И има вече "оправдание" -се сетим за закона за държавния резерв била стара и негодна. Кой идиот купува нещо старо и негодно, особено, ако ще трябва да обдишва с него! Ако пък се сетим за закона за държавния резерв, кой пореден хрантутник или гупа такива са зарязали задълженията си, помнейки само датата за заплата и бонусите?!

На война като на война

Светът е във военно положение. Войната се води с неконвенционални оръжия, защото врагът е необикновен, невиждан досега. Затова са неуместни глезотиите на някои, че трябва да се мисли за човешките права. Разхайтени индивиди нарушават карантината, да пазим и техните права ли? Та те заслужават затвор, защото заплашват живота на всички около тях. Българите са трудни хора, когато трябва да се действа дисциплинирано. Италианците са почти същите. Въобще дисциплината не е най-силната страна на южняците. В случая обаче няма оправдание, никакви извинения не се приемат. Спомням си един стар игрален филм за земетресението в Скопие. Титовата милиция разстрелваше мародерите, които грабеха в развалините. Не смятам, че ще се стигне дотам, но да се разчита на съзнателна реакция от същите, които хулиганстват по пътищата, е празна работа. Затова трябва малко по-твърд подход. А човешките права да оставим за по-човешки времена, дано да ги доживеем по-скоро!

Драги, с надеждица не се

Драги, с надеждица не се подхожда към такъв спомен за разстрели ... И няма никакъв начин да имаш права, ако не внимаваш винаги, когато ти ги вземат! И не става дума нито за вируси и карантина, а за нещо, за което си форматиран да не се замисляш ...
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Не държа да съм прав, защото

Не държа да съм прав, защото това е извън моята компетенция. но мисля. че правителството закъсня с превенцията поради липсата на мисловен капацитет. А в обявяването на извънредно положение-напълно обосновано и необходими в случая, изведнъж осъзна, че му се предоставя златен шанс да тушира надигащото се недоволство в обществото от бездарното му и корумпирано управление. От тук нататък е важно каква ще бъде България след това изпитание. Ако е същата не я чака нищо добро и без пандемия.

Още в края на януари трябваше

Още в края на януари трябваше извънболничната мрежа да се снабди с бързи тестове. Особено личните лекари, пулмолозите /ако все още има такива/, офталмолозите, гинеколозите и други специалности, но ЗАДЪЛЖИТЕЛНО И ПРИОРИТЕТНО - ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ! Да бяха облекли извънболничния персонал в защитни облекла и да бяха въвели ограниченията за струпване в коридорите. Или пък величайшите касоваци да бяха пуснали по един мейл, за да си преструктурират работното време. Ама кой ще виси на телевизора,

за да обяснява колко работи?

за да обяснява колко работи? Остава надеждата, че няма да продължат да се правят на оглушали, когато и без това съществуващите тежки финансови проблеми на 80 % от населението се обострят дотам, че да не правят разлика между жив и умрял, все едно от какво.
 's picture

smarf

Да се сложи Беновска под

Да се сложи Беновска под карантина! Пресконференциите на щаба само един път на ден! Мисирките да задават адекватни въпроси! Телевизионните канали да не прекъсват турските сериали, за да се изслушват брътвежите на министерските калинки! Турските сериали са успокоителното хапче за бърльосаното население!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.