В дома-музей на нобеловия лауреат за литература - германеца Гюнтер Грас, в градчето Любек бе открита експозиция на негови текстове, пюблични изказвания, манускрипти и рисунки от времето, когато той е служил във войските на SS по време на Втората световна война, съобщи Deutsche Welle. Изложбата ще продължи цяла година и е инициирана от местната общественост.

Около 70 документа от експозицията илюстрират влиянието на нацизма и войната върху живота и творчеството на писателя, подчертава директорът на дома-музей Йорг-Филип Томс. Музеят, по неговите думи, не се опитва да замаже каквито и да било факти от биографията на знаменития автор на великия антивоенен роман "Тенекиеният барабан".

Публикуваните през 2006 г. мемоари на Грас под заглавие "Луковицата на паметта" предизвикаха сериозен скандал. В тях писателят за пръв път спомена пред света неизвестни факти от своята биография, свързани със службата му в редиците на зловещите SS-войски в края на Втората световна - през 1944 г. той бил мобилизиран в Дрезден в противотанковите части на хитлеристката армия.

В мемоарите си 87-годишният днес Грас категорично твърди, че не е участвал във военни престъпления. Публикацията обаче предизвика мощен обществен резонанс в Германия и зад граница. Гюнтер Грас бе упрекнат, че толкова дълго е премълчавал този факт, за да не наруши статуса си на последна "морална инстанция", придобит с литературното му творчество и обществена дейност. Тогава Грас отговори на критиките с публикации през 2007 г. в поетическия сборник "Глупавият Август".

Нобелевата награда за литература писателят получи през 1999 г., а от 2012 г. в Любек работи неговият музей.

Напомняме, че през април 2012 г. Грас публикува в много европейски вестници стихотворението "Какво трябва да бъде казано", в което рязко критикува политиката на Израел спрямо Иран, както и планираните тогава доставки на германски подводници за израелската армия. В стихотворението писателят нарече еврейската държава "нарушител на крехкия мир" и призова световната общественост да постави под контрол ядрената програма на Израел. Текстът предизвика мощна вълна от критики, Израел забрани на автора да влиза в страната, а в Германия го обвиниха в... антисемитизъм.