Пореден задочен словесен спаринг между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев се случи днес - този път на тема "коронавирус". Причината - държавният глава бе в Плевен, където се запозна с мерките, взети на място заради наличието на заразени с вируса двама пациенти в болницата там. В същото време министър-председателят бе на инспекция в предприятие, което произвежда маски и облекла за медицинските служители. Целта на посещението - "да видят българите на място" какво се прави, за да бъдат спокойни. Беше направен и тест на живо на мострите на облекла за лекари, които ще са за многократна употреба с цикъл от 50 използвания. Има капацитет за производство на 1600 защитни костюма на ден.

В Плевен Радев заяви, че е убеден, че "имаме и капацитета, и силите да се справим със солидарните усилия на всички. Разработени са мерки, дадени са указания от Националния оперативен щаб". Но в допълнение препоръча за коронавируса политиците да се въздържат от коментари, а това да правят лекарите.

Премиерът получи въпрос от журналист заради въпросната реплика на президента и даде задочен отговор: 

"Не, не искам да говоря, не ме интересува. Хубаво, лошо - не ме интересува, няма да коментирам..."

Но продължи:

"Откъде се появи да го говори това - не знам.  Беше изчезнал, отнякъде се появи...

Говорят само лекарите, не говорим ние, затова сложихме най-добрите лекари в щаба.  Ние не се произнасяме по медицински теми, а само по организацията.

Нали трябва да платим, да поръчаме, нали това правим, нали трябва да деблокираме маските", разказа Борисов.

По време на посещението си във фабриката за платове и облекла Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, здравният министър Кирил Ананиев и шефът на щаба ген. майор проф. Венцислав Мутафчийски научиха каква е цялата технология на тъкането, обработката на платовете, кройката и шевът на костюмите за лекарите.

Борисов припомни, че в рамките на дни държавата заедно с производителите са взели мерки и са създали организация за производството на облекла, като от думите на премиера се разбра, че за такива стоки международните доставки са спрели. Целта е "максимално бързо да отговорим на нуждите на нашите доктори, сестри, санитари. Надали има другаде толкова бърза организация", заяви той.

Цитира и математика Михаил Константинов, който говорил сутринта за "биологична война, за информационна война със загуби за цял свят".

"Без да се поддаваме на паника, но с дисциплина и с мощта на индустрията, която България има, трябва да се справим. Ако нещо ме прави оптимист и уверен, затова и не се поддава и народът на паника, това е, че децата не са уязвими."

Борисов съобщи, че са отпуснати и средства за закупуване на респираторни апарати за лечебните заведения, в случай че случаите на пациенти с усложнения от коронавирус станат повече. За тези доставки ще има изчакване, но и сега здравните заведения, и Бърза помощ имат уреди, увери той.

"Другите са еднократни облекла, ние се готвим за по-дълго време, исках българите да видят на място технология, производство...", добави премиерът.

И благодари на лекарите и медициските сестри за работата им. Обърна се специално към медиците в Габрово, които бяха първите "на първа линия", защото там бе първият установен пациент с вируса у нас. По думите му се обсъждат и стимули за медиците на първа линия.

Ген. Мутафчийски пък на живо направи тестове на новите облекла, които вече са изпробвани за качество и във военна лаборатория. Той показа нагледно как материята е непропусклива, включително и на местата на шевовете, които са специално обработени за целта. Самата тъкан пък е такава, че изкарва топлината навън, за да е комфортно на облечените в костюм лекари, докато работят, защото "нашите хора в противен случай ще се сварят". Лично той ще изпробва костюма, щом се прибере в София, и ще влезе при пациентите с коронавирус, стана ясно от думите му.

Всички присъстващи официални лица и журналисти по време на посещението във фабриката бяха с маски на лицата на влизане.