"Да се мобилизраме, да сме крепки българи, какво ли не сме преодолели, да преодолеем и това."

Това каза премиерът Бойко Борисов след заседание на Съвета по сигурността, посветено на ситуацията около коронавируса.

"Очаква се един продължителен период. В този продължителен период, ако си убием производството, възстановяването ще бъде невъзможно", каза Борисов.

И призова да няма паникьосване, истерия и изкупуване на храни.

"Храни има в Европа, България. Консерви, хляб, брашно, запаси има. Веригите са запасени за по 30-40 дни напред. Тези, които се презапасяват, ще ги хвърлят (храните - б.р.)", каза Борисов.

И допълни, че и вода има. 

"Днес или утре стартираме 72-часовата проба на новия водопровод за Перник. Горе-долу язовирите се пълнят", поясни премиерът.

Според него коронавирусът е един вид война.

"Години наред сме гледали холивудските продукции. Точно това са ни го показвали. Навсякъде само вируси. И все някой гад ги произвел и ги изпуснал и те изтекли и след това цял свят страда. Надали ще научим кой гад това го свърши. Но сега берем последствия, в милиарди и трилиони ще са загубите", каза Борисов.

Борисов заяви, че България въвежда гъвкави мерки срещу коронавируса. Спроед него прогнозите са, че при най-лошия сценарий в глобален мащаб ще има около 3 млн. жертви на вируса. Три шивашки фирми вече са произвели около 1500 предпазни облекла, като се очаква да бъдат изработени 30 000. През нощта граничните власти са спрели контрабанда на 20 хил. маски към Румъния. Според Борисов по последни данни на СЗО пикът на вируса ще е през септември, а температурата най-вероятно няма да му повлияе.

През цялата нощ Националният щаб заседаваше в търсене на конкретни мерки за овладяване на разпространението на заразата.

Всички забрани и ограничения в страната остават в сила.

Нови два случая на коронавирус бяха открити в България миналата вечер. Този път в София. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг.

Случаите са открити в "Пирогов".

66-годишна жена и 77-годишен мъж са дали положителни проби за коронавирус. Те са семейство, а синът им е работил в стоков базар "Илиянци". С това случаите у нас стават шест.

Тази сутрин председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски обяви, че няма нови случаи на заразени в България. По обяд ще бъдат обявени резултатите от нови 7 проби.

До 250 души се ограничава присъствието по време на културни масови прояви на закрито, като трябва да се осигури минимално разстояние от 1 метър. В кината и театрите присъстващите да бъдат поставени през едно свободно място и след всяка прожекция или постановка да се определи време за дезинфекция. Това заяви Мутафчийски. Той беше категоричен, че болничните заведения в страната няма да преустановяват дейността си.

За областите с потвърдени случаи на коронавирус Мутафчийски обясни, че не се отменят учебните занимания. При констатиране на потвърдени случаи в детско заведение трябва да се преустановят занятията за 14-дневен срок.

При установени случаи на ученик, преподавател или персонал съответният човек не може да посещава учебното заведение. Забранява се и провеждането на масови мероприятия, зелени училища и екскурзии за учениците. Отменят научни конгреси и конференции.

Мутафчийски подчерта, че областните управи имат правото в зависимост от интензитета на огнищата да наложат мерки.

Отражение в спорта

Ограничава се още провеждането на спортните мероприятия. При невъзможност за отмяна и препланиране, те се провеждат без публика и това важи за квалификации и международни срещи.

„Провеждането на спортни мероприятия на закрито да се ограничи до присъствието на 250 души, като на присъстващите се осигури минимално разстояние от един метър един от друг, или присъстващите да бъдат поставени през едно стоящо място, заяви Мутафчийски. - При международни спортни прояви, участници от страни определени като рискови, да са преминали 14-дневна изолация на територията на България.

Става въпрос за квалификационни състезания, които са в програмата за класирането на олимпийските игри Токио 2020. Има отбори, които трябва да пристигнат у нас, които са наистина от рискови дестинации. Става въпрос за отбора на Южна Корея, на Иран, на Италия...”

„В области с потвърдени случаи на коронавирус, провеждането на спортните мероприятия се преустановява. При невъзможност за отлагане или пренасрочване, спортните мероприятия се провеждат без публика. Имаше планирани 467 мача от Втора лига, Трета лига и различни детски групи. Разбирате какъв е мащабът, който стои зад израза "спортни мероприятия", добави той. 

Учебните занятия в областите без потвърдени случаи на COVID-19 се провеждат при засилени хигиенни мерки - дезинфекция, проветряване, спазване на лична хигиена. Освен това в началото на всеки първи учебен час трябва да се провежда 5-минутен инструктаж за спазване на хигиена съобразно препоръките на здравното министерство и Световната здравна организация. Учениците, учителите и персонала с грипна симптоматика следва да бъдат освобождавани и да последва консултация с лекар.