Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Искането на министъра на правосъдието да бъде освободен съдия Антон Миталов и днес остана забулено в тайна откъм "доказателствената" си част. Данаил Кирилов отказа да съобщи на депутатите защо смята, че Миталов, посочен от САЩ като корумпиран, трябва да бъде освободен от работа.

Мотивира се с това, че питащите народни представители от левицата не искали да знаят каква е фактологията, а само да демонстрират "патос и патетика". От БСП пък сравниха казуса "Миталов" с романа на Франц Кафка "Процесът", в който лирическият герой е обвинен в нещо, но никой така и не разбира в какво. В отговор Кирилов посочи, че не познавал съдията, но го било "срам". И произнесе присъдата: "крайно време и ние да разберем, че има корупция в съдебната система".

Действието се разви на парламентарната трибуна, като депутатите Георги Гьоков и Александър Симов искаха да узнаят какви са доказателствата, които Кирилов твърди че има, за да иска оставката на съдията. Както е известно, Миталов бе посочен от Държавния департамент на САЩ като корумпирано лице и издаде заповед за влизането му в страната - както на него, така и за семейството му (какво имат САЩ като доказателства, също е ненизвестно).

Миталов е магистратът, който пусна председателя на движение Русофили Николай Малинов да замине за Москва, за да получи лично от руския президент Владимир Путин отличие - на фона на обвинението у нас, че е шпионирал в полза на Федерацията. Малинов се прибра у нас, но пък главният прокурор тогава Сотир Цацаров поиска Инспекторатът на ВСС да извърши проверка на действията на магистрата. ИВСС излезе със становище, че са открити нарушения.

Данаил Кирилов обаче поиска уволнението му. ВСС му даде срок от 7 дни, за да внесе "доказателства" за вина на съдията, което Кирилов направи тутакси. Преди това обаче министърът мотивираше искането си така: Миталов е уронил престижа на съдебната власт само с факта, че Държавният департамент го е поставил в "черен списък". Въпросните доказателства останаха неизвестни и днес. Cъдийcĸaтa ĸoлeгия на ВСС все пак oбpaзyвa диcциплинapнo дeлo.

Слон в стъкларски магазин

Излагайки въпроса си днес Гьоков посочи, че действията на Кирилов били "неадекватни" и "действия на слон в стъкларски магазин".

"Убеден съм, че не са ви били необходими и мотиви - стига да се харесате на властта. Дали вече ви се бяха обадили от по-високо място, или вие го бяхте направили изпреварващо....  Неадекватна, непрофесионална реакция. Мотивите ви за искането са рехави и неоснователни, без информация от главния прокурор, ИВСС, КПКОНПИ и пр.", започна депутатът от левицата.

И посочи, че можело да поиска оставката на самия Кирилов, защото действията му били "удар по авторитета на правителството и държавата".

"Смятате ли, че изявлението на държавния секретар на САЩ Майк Помпео е само по себе си доказателство за искането за отстраняването на Миталов? Всеки, който не отговаря на изискванията за американска виза, трябва ли да бъде уволняван от работа?", попита още Гьоков.

Няма да отговоря, много сте патетични

В отговор Кирилов обяви, че... няма да отговори на въпроса:

"Няма да ви предсатвя фактологията по внасяне на искането, очевидно тя не ви интересува. Ще ви отговоря на политическата реч, която е силно пристрастна. Първо, винаги можете да искате оставката ми. Второ не смятам, че изпълнението на конституционните ми правомощия било пристрастно или като слон в стъкларски магазин. Ще ви питам кой ви написа това искане, щото вие не се интересувате всъщност от фактологията, а въвеждате с този въпрос конкретни отговори."

Министърът подчертам че нямал нищо простив съдия Миталов, не го познавал. Но пък загатна, че имал възможност да се запознае "с всички книжа на Инспектората" - каквото и да означава това. И че щял да се възползва от това да не разпространява информация по производството до постановяване на акта на ВСС.

"Ако въпросът беше лишен от този патос и патетика, можеше да възпроизведа тези факти, които имат отношение към случая. Но очевидно вас не ви интересуват тези факти", мотивира пак отказа си да отговори на парламентарното питане Кирилов.

От левицата обаче настояха да чуят отговор. Симов посочи, че "парламентарната трибуна не е място да проявявате такива емоции". "За човек, който твърди, че толкова много настоява на фактологията, не получихме никакъв отговор", обърна се към министъра.

И направи следното сравнение:

"Това ми напомня на литературен казус - на романа "Процесът" от Кафка. На главния герой му казват, че е виновен, но той не знае за какво е виновен. България е демократична страна - да разберем в какво се е провинил. Ако е престъпление, че е пуснал Малинов, ми да вземем да го запишем като незаконно в закона. Още повече че Малинов се е върнал.

Казват ви от едно посолство, че е виновен за корупция и българският министър си счупва краката и тича пред тях.

В тази ситуация Кафка би написал "Процесът 2".

Срамувах се! Да, срамувах се!

Но и след този опит правосъдният министър остана непреклонен. Главната му цел била да върне топката в полето на съдебната власт - "да проверят защо това дело е породило такъв сериозен международен отзвук". Защото от САЩ на практика ни казали, че имало "недоразследвани факти и обстоятелства" около съдията.

"Не го познавам този съдия, но се срамувах! Да, срамувах се! И е крайно време и ние да разберем, че има корупция в съдебната система. И тези, на които ние с всички средства им пазим независимостта, има и такива, които нарушават правомощията си!", обяви емоционално Кирилов.

И завърши с обвинение към левицата:

"Съдийска колегия е образувала дисциплинарно производство - значи е приела че има факти и обстоятелства. Вие що го пазите тоя съдия?!"

Коментари

 's picture

Бобо

срамът

А мене колко ме е срам от такива тъпанари като Дани Кики ....Нагъл , нахален , арогантен , надменен и доказано тъп , типичен гербераст .....

Дори на децата е ясно, че това с Миталов

беше партенка, съшита от Херофродита в амбасадата за да се натегне на шефа, който има нужда да демонстрира "твърдост" по отношение на Рашата без всъщност да я засегне. Естествено, не за негова сметка, а за наша. Доказателства няма да има, защото доказателства няма. Случаят с "шпионажа" е ясен - измишльотина, фалшива новина, клевета, за която без съмнение България ще бъде осъдена, а българският данъкоплатец ще се бръкне. Бобовщина, с една дума.

Че цялата операция около заминаването на Малиновв...

...за Русия бе изработена с цел да се даде възможност на Путин да се подиграе на България е повече от ясно. В тази връзка Д. Кирилов има някакво право. Но срамът трябва да е заради невъзможността на структурите подчинени на него самия, да не позволят тази поредна провокация изобщо да се случи. Вместо да се срамува Д. Кирилов би трябвало да си запретне ръкавите, да открие и осъди всички (най-вече Малинов) организирали и участвали в тази провокациия срещу България. В тази връзка всички, които демонстрират радостта си от случилото се могат с лекота да бъдат наречени руски мелерета и подлоги!

Грешка...

Исках да напиша "мекерета"..., за което се извинявам!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.