Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Днес аз публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция. В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България."

Това заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео. 

"Това огласяване се прави по силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г. (Div. G, P.L. 116-94). По силата на Раздел 7031(c) след като държавният секретар оповести имената на чуждестранни длъжностни лица за тяхното участие, директно или индиректно, в сериозна корупция, тези лица и техните преки роднини не отговарят на условията за влизане в Съединените щати.", съобщиха от посолството на САЩ в България.

Миталов е съдията, пуснал обвинения от прокуратурата в шпионаж лидер на "Русофили" Николай Малинов, докато е с мярка за неотклонение, при руския президент Владимир Путин в периода 1 - 5 нноември 2019 г. Главният прокурор - тогава Сотир Цацаров, още тогава отправи сигнал до Инспектората към ВСС и административния ръководител на Спецсъда във връзка с делото и по отношение на въпросния съдия. 

Освен срещу магистрата, САЩ налагат санкции и срещу членове на семейството му - неговата съпруга Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова, съобщи още Помпео. 

Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб. Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб, съобщават още от посолството в София за изявлението на държавния секретар на САЩ.

Помпео съобщи новината и в туитър. 

 

 

Дали и как е завършила поисканата от Цацаров проверка на инспектората за съдия Андон Миталов - няма публична информация.

По време на срещата си с президента на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом и премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че е темата е била в дневния ред на разговорите, в това число и случая с пуснакето на разследвания Малинов в Русия. 

Съдия Миталов е отказал да коментира санкцията на САЩ срещу себе си и семейството по същество пред бТВ. Научил за новината от медията - заявил.

Още през септември миналата година прокуратурата, тогава водена от Цацаров, обяви, че председателят на Национално движение "Русофили" Николай Малинов е с повдигнато обвинение за шпионаж, а ДАНС е издала забрана за срок от 10 години за влизане в България на руския генерал Леонид Решенитков. В пресконференцията тогава участва и Гешев - като заместник на главния прокурор. Според него Малинов осъществява състава на члена за шпионаж защото:

"Се е поставил в услуга на две организации, за да им служи като шпионин, като не е извършил престъплението по чл. 104." т.е не е събирал и предоставял на чужда държава или на представляваща държавна тайна".

Той е приел "срещу заплащане да изпълнява задачи, възложени му от ръководителите на двете организации", смятат още обвинителите. 

 
Малинов пък бе пуснат да пътува за Москва, за да може президенът Путин да му връчи орден. Самият той нарича обвинението си "обидно".

Кой е съдия Андон Миталов?

Кариерата на Андон Миталов започва през 1991 г., когато като старши лейтенант встъпва в редовете на прокуратурата на ВС. Назначен е за военен следовател в Софийската военна окръжна прокуратура. Само след 3 години и 3 месеца на тази длъжност Миталов вече е преназначен за военен прокурор. Достига до звание майор, когато изненадващо на 29 юли 1999 г. подава оставка. 11 години по-късно прави опит да се върне в структурата, но му е отказано. През 2013-а прави опит да поеме служба в Специализирания съд, но се проваля на изпита пред ВСС. Миталов обжалва и ВАС и печели делото пред и е назначен за съдия от Специализирания съд, припомня БНТ.

От Специализирания наказателен съд към момента няма реакция. 

Коментари

.

напънала се планината и родила мишка

Оди се оплачи на Херо!

Дай й списък, че тя като гледам слабо се ориентира в предпочитанията на "умните" и "красивите". По темата - това е незаконна намеса във вътрешните работи на държава, в която САЩ открито подкрепят престъпен кабинет на мафиот, вероятно убиец и корупционер в особено големи размери. Но докато Мутрата им плаща с мойте пари прескъпо за стари потрошени бараки, ще гледаме ей такива изцепки, от които дори на най-жалките десебарски тролове не им е смешно. "Санкционират" некаква шушумига, а за Мутрата, Почетния Прецедател, неговият "първи обвинен по закона Магницки" и друга сган греят столовете по министерства, парламенти, съдилища и другаде и страхуват институциите, които сочат корупцията. Такова позор и падение, такова открито снишаване пред чужди интереси не е имало и при камунизма. Тогава поне от кумова срама се правеха, че сме "равни".
Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

разочароващо

решение. Очевидно представата на американците за корумпиран човек в България има само и единствено политически смисъл. А ние си мислихме че има и морален.

Защо да се разочароващо?

Ти очакваше какво, да съборят техните хора, натовските европейци на Герб ли? Толко ли сте незапознати с това как работи американската държава в чужбина?
 's picture

:)

Ко, не

Имат си собствена адженда американците. И няма да ни свършат работата. Но пак, при толкова овчаровци, това нещо миталов...

Без да се посочат конкретни доказателства,

твърдението, че български гражданин е "участник в сериозна корупция" е обикновена клевета. Редно е българското правителство или да поиска доказателства и да се разправя с гражданина съдия по закон или ако такива не бъдат предоставени, да отзове Херо Мустафа като всяка друга селска лъжкиня, която клевети съседите си. Средна позиция за държавата няма.

Любопитно е нежеланието на минусоплякторите

да видят доказателствата за корупция на съдията. Защо сте против, другари?

Всички кремълски съдружници

Всички кремълски съдружници трябва да бъдат санкционирани. Те работят не толкова пряко срещу САЩ, колкото срещу България. Но на американците ни им пука и действат. А Нинов-младши завърши ли в USA? Да не го върнат без диплома?
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

Ами да отпочват..

Тоз дет строи продължението на Турски поток.. Пак той подарява кученце на Путин.. За две години ТРИ договора за ЮП подписа.. Пък с неговата партия чак и ЮП за обект с НАЦИОНАЛНО ЗНАЧЕНИЕ въздигнахме.. Че за него дори в списанието на АМЕРИКАНСКИЯ КОНГРЕС статия има.. По един Швейцарски доклад.. Та и в статията и доклада КОРУПЦИЯ за него е доста често срещана дума..
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Твърде разочароващо, много

Твърде разочароващо, много обезсърчаващо и малко смешно! Все пак остава да научим имената на другите, тези от списъка на "чакащите" - поне така бе съобщено и окончателната оценка да се направи по-късно. Едно обаче е кристално ясно - бандата на "Ходро-енергетика" днес изживя звезден миг, и да дава курбан за прекрасната новина!

Добре, че са американците, та да...

...има кой да се погрижи за авторитета на България пред света! Наглото позволение на лекето-русофил да замине за Москва, където заедно с Путин да се подиграе над наказанието му в България, заслужава дори още по-голямо наказание. Дали някога управляващите наистина ще се загрижат наглеците Миталов и Малинов да получат заслужено наказание, облечено в юридическа форма за антибългарските демонстрации и подкрепа политиката на една враждебна страна на България е въпрос на решение на ГЕРБ....Поне за сега, защото горните двама неминуемо ще си получат проклятието на всички достойни българи, милеещи за достойнството на родината ни!
Йовко Манолов's picture
Йовко Манолов
jovko.manolov71

Нека

руските тролчета тук да бъдат спокойни.Това е само началото.Обикновено се започва от малкото,за да се стигне до голямото.Така,че,какво е родила планината,дали мишка,или слон,още е рано да се каже.Важното,е ,че на САЩ дадоха знак на "Ваша Раша",че по-нататъшно свободно разиграване коня и тук няма да бъде толерирано.Още повече,че настоящото парламентарно статукво дотук не спира да играе руски казачок,без да се срамува от факта,че управлява страна член на НАТО и ЕС,а не руска губерния.И бъдете сигурни,че след като САЩ казаха "А",няма да се забавят и поколебаят да кажат и "Б",а ако се наложи,и още части от азбуката.Все трябва от някъде да се започне,след като ние като народ не сме способни да си го постигнем сами,за съжаление!

Твърде много руски подлоги има в България!

Но такава е съдбата на народ, който прекалено дълго е търпял наглостите и своеволията на руснаците!

Нидей така Йофко, нидей да разкунспириращ Херо!

Не издавай плановете на "Козяк" да пребори българската корупция, иначе всичкото комонизт-кляти-москаль ще разбере откъде ще го ударят и ще се извърти както винаги :))))) Не им казвай, нека ги изненадат както изненадаха вас с тая безмислена глупост :))))
Франк Лойд Райт's picture
Франк Лойд Райт
Франк Лойд Райт

Замислен

Как си хортувате тука, все едно има геополитически сблъсък на някаква територия, а не в България?!?!? Тука държавата има ли я, няма ли я? Съда работи ли или не? Или всички сте проксита?
Йовко Манолов's picture
Йовко Манолов
jovko.manolov71

А защо

не работи държавата,г-н Райт?И кои са прокситата?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.